Veel allochtonen kiezen voor Leiden

Grote steden trekken allochtonen aan en stoten autochtonen af. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat afgelopen week is gepubliceerd. Volgens het onderzoek zijn tussen 2000 en 2003 in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Haarlem de meeste allochtonen komen wonen. Ook trekken juist uit die steden de autochtonen massaal weg. Als gevolg daarvan neemt in Haarlem het totale aantal inwoners af met 0,2 procent per jaar. In Almere en Haarlemmermeer zijn in die drie jaren de meeste autochtonen komen wonen. Almere groeide jaarlijks met bijna 4,5 procent. Volgens het CBS als gevolg van het toenemend aantal autochtonen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat grote steden sneller groeien dan kleine. Het aantal inwoners van de 25 grootste gemeenten van Nederland is tussen 2000 en 2003 jaarlijks met 1 procent gestegen. De bevolkingsgroei in kleine gemeenten was 0,4 procent. Het CBS wijt de groei van grote steden aan het groeiende aantal allochtonen. Opvallend is dat Maastricht als enige grote gemeente een negatief geboortesaldo heeft. Daar gaan meer mensen dood dan er geboren worden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×