Thom de Graaf sprak zondag in Restaurant Einstein tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Leidse afdeling van zijn partij. (Foto: Chris de Waard).

De Graaf houdt vast aan rechtstreeks gekozen burgemeester

Vice-premier Thom de Graaf houdt onverkort vast aan een direct door de bevolking gekozen burgemeester. Een andere optie, een door de raad gekozen burgemeester, wijst hij nadrukkelijk van de hand. “Dat maak ik niet mee,” aldus de in Leiden woonachtige minister van Bestuurlijke Vernieuwing zondagmiddag tijdens de nieuwjaarsborrel van D66. De Graaf weet zich voor zijn standpunt verzekerd van de steun van de coalitiepartijen CDA en VVD. “Anders zou het ook het einde zijn van het kabinet”.

Ook blijft De Graaf voorstander van het op één moment, in 2006, invoeren van de gekozen burgemeester. “Maar als de Tweede Kamer het persé gefaseerd wil doen, dan kan ik er wel mee leven als een deel in 2006 wordt gekozen en een deel bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010.”

Voorstellen uit de hoek van burgemeesters en wethouders om een gemeente pas een burgemeester te laten kiezen aan het eind van de reguliere ambtsperiode van de zittende burgervader, ziet De Graaf absoluut niet zitten. “Dat is ook helemaal in tegenspraak met de hele gedachte achter de gekozen burgemeester. Die moet meteen na de verkiezingen een heel duidelijk stempel kunnen drukken op het beleid door een programma vast te stellen en wethouders voor te dragen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×