Fractievoorzitter Paul van Meenen van D66 hield zondagmiddag tijdens de nieuwjaarsborrel van zijn partij een veurig pleidooi tegen de aanleg van een miljoenen verslindende ondergrondse fietsenstalling onder het Stadhuisplein. (Foto: Chris de Waard).

D66 tegen fietsenstalling onder Stadhuisplein

Als het aan het College van B&W ligt komt er een ondergrondse, bewaakte en gratis fietsenkelder onder het Stadhuisplein met ruimte voor 1300 fietsen. Het College wil hiermee de bereikbaarheid per fiets van het centrum verbeteren en bovendien de overlast van de overal geparkeerde fietsen tegengaan. Onder het motto “Fietsen we ‘m erin?” is D66 Leiden begonnen met een campagne tegen de aanleg van deze ruim zes miljoen kostende fietsenkelder. Fractievoorzitter Paul van Meenen: “D66 steunt wel de doelstellingen, daar hebben we ook voor getekend in het collegeprogramma. Maar de manier waarop het college de bereikbaarheid nu wil verbeteren, is veel te duur. Zes miljoen voor de aanleg en 350.000 euro per jaar. Ik doe het voor de helft!”

Het grootste bezwaar van D66 tegen de aanleg van de peperdure fietsvoorziening zijn de kosten, maar ook vreest de partij dat het niet werkt. Van Meenen: “Als je op de fiets ergens heen gaat, wil je die voor de deur neerzetten. Dan ga je niet een paar honderd meter lopen om je fiets in zo’n kelder te stallen”. D66 pleit overigens wel voor meer fietsenstallingen in het centrum, maar die kunnen wat de partij betreft kleiner zijn en gewoon boven de grond.

Ook de voorgestelde invoering van het “Fiets fout = fiets weg”–beleid, zoals dat nu bij het station geldt, stuit D66 tegen de borst.

Aanstaande donderdag zal D66 het onderwerp aan de orde stellen tijdens de commissievergadering Economie & Verkeer. Van Meenen weet zich voor zijn alternatieve plan al verzekerd van de steun van enkele andere partijen.

Leiden fietsenstalling


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×