RAP-tentoonstelling “Studentenwerk 2005

Aan de Technische Universiteit Delft hebben eerstejaars studenten in het kader van hun opleiding geoefend met het ontwerpen van een nieuwe kas voor de Leidse Hortus en zijn ‘vierdejaars’ in de weer geweest met ontwerpstudies voor een kantoorgebouw op de bekende Leidse U-bocht bij Leiden Centraal. De resultaten zijn verrassend en de maquettes worden van 5 februari tot en met 19 maart geëxposeerd in RAP Architectuurcentrum tegenover de Hooglandse kerk. Op vrijdag 4 februari wordt de tentoonstelling geopend met een korte toelichting door Fons Verheijen, architect en hoogleraar aan de TU Delft.

De nieuwe Hortuskas die de eerstejaars moesten vormgeven, is bestemd voor de Victoria Amazonica-plant, een waterlelie die groeit in het Amazonegebied. Een van de uitgangspunten bij de oefening was dat de kas meerdere klimaatzones dient te bevatten. Volgens opdracht moest bovendien aangrenzend een (multi)functionele ontvangstruimte worden gecreëerd, bestemd voor evenementen. Tot slot was het de bedoeling dat de studenten de ontwerpen zowel ruimtelijk als technisch uitwerkten.

De vierdejaars TU-studenten kregen de opdracht een kantoorgebouw te ontwerpen op een onmogelijke en in de Leidse politiek al veelbesproken locatie, de U-bocht bij het station Leiden. Een zeer smal en lang kavel ingeklemd tussen het spoor en een drukke verkeersader.

Alle ontwerpen, zowel die voor een nieuwe kas in de Hortus als die voor de U-bochtbebouwing bij het station, zijn verzameld in het RAP Architectuurcentrum, Nieuwstraat 33. Vanaf 5 februari mogen bezoekers ze komen beoordelen. De toegang is vrij. Bezichtiging blijft mogelijk tot en met 19 maart. Op vrijdag 4 februari wordt de expositie om 17.30 uur feestelijk geopend.

De tentoonstellingsruimte is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Woensdag 23 februari houdt de Amsterdamse student Kunstgeschiedenis, Herman E. Wesselink, vanaf 20.00 uur in het RAP Architectuurcentrum een lezing over de historie van Leidse kerken.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×