Ook VVD-jongeren tegen plan fietsenkelder

De jongeren-organisatie van de VVD, de JOVD, is fel gekant tegen de collegeplannen om een grote fietsenstalling te bouwen onder het Stadhuisplein. “De Leidse afdeling van de JOVD vindt dat de gemeenteraad er zeer slecht aan zou doen in te stemmen met het plan van het College van B&W voor de bouw van een geldverslindende fietsenstalling onder het stadhuis,” zo laat vice-voorzitter Jasper Honkoop weten.

“Afgezien van het College van B&W lijkt een groot deel van de Leidse gemeenteraad het reeds begrepen te hebben: de bouw van een ondergrondse, bewaakte fietsenstalling onder het Stadhuisplein is een slecht idee,” zo concludeert Honkoop. “Het invoeren van een parkeerverbod voor fietsen in de wijde omgeving van het stadhuis is zo mogelijk een nog slechter idee. Ten eerste is het is niet realistisch om te veronderstellen dat fietsers om kort te winkelen hun fiets bij het stadhuis gaan stallen. Wat de fiets als vervoermiddel juist aantrekkelijk maakt, is dat zij voor de deur van een winkel geparkeerd kan worden en korte tijd later bij het verlaten van de winkel direct weer meegenomen kan worden. Naast dat het een snel en goedkoop vervoersmiddel is, zorgen deze fietsers ook voor een zeer groot deel van de omzet van de winkels in het centrum van Leiden. Hoogstens zouden meer kleine, goedkope fietsenstallingen overwogen kunnen worden”.

De kosten van de bewaakte fietsenstalling onder het stadhuisplein, ruim zes miljoen euro, noemt de JOVD ‘belachelijk hoog’. Honkoop: “Dit geld kan veel beter besteed worden. Bijvoorbeeld door betere bewaking van bestaande fietsenstallingen bij het centraal station. Hier stallen mensen wel voor langere tijd hun fiets en worden nog steeds fietsen gestolen”.

“Het feit dat wethouder Hillebrand stelt dat er geen tijd verloren moet worden aan externe onderzoeken naar de noodzaak van de kelder is veelzeggend. Er is inderdaad ruim voldoende informatie om een weloverwogen keuze te maken, maar dan wel tegen de uitvoering van dit voorstel,” aldus Honkoop die de gemeenteraad oproept het gezond verstand te gebruiken en tegen de verspilling van gemeenschapsgeld te stemmen.

Leiden fietsenstalling


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×