Met een 5e plaats voor Kamiel Maase en een 12e in het clubklassement kon ploegleider Jan Kortekaas terugkijken op een geslaagde Europacupwedstrijd in het Italiaanse Manto. (Foto: Erik van Leeuwen). Alle uitslagen staan op de site van Leiden Atletiek.

Goede Europese prestaties Leiden Atletiek

De mannen crossploeg van Leiden Atletiek is met een goed gevoel teruggekeerd uit het Italiaanse Mantova. Deze mooie stad vlakbij Verona vormde het decor van de Europacup cross voor landskampioenen. De Leidse ploeg verzekerde zich in februari 2004 van uitzending naar deze wedstrijd tijdens het Nederlands Kampioenschap in Holten.

Onder leiding van teamcaptain Jan Kortekaas vertrokken de atleten Kamiel Maase, Tim Brouwer de Koning, René van Dijke, Edgard Creemers, Pieter van der Luijt en Ralph Apeldoorn op vrijdag naar Italie. Een team van geroutineerde internationals als Kamiel Maase tot debutanten op internationaal nivo als Pieter van der Luijt.

Na een voorspoedige reis kon de dag voor de wedstrijd het parcours nog verkend worden. De omloop van 1650 meter met lange rechte stukken over een harde ondergrond vormde een schril contrast met het bochtige en zeer modderige parcours vorig jaar in Portugal. Dat verschil was er ook tussen de organisaties. Had ploegleider Jan Kortekaas vorig jaar zijn handen vol om alles in goede banen te leiden, dit jaar kon hij zich dankzij de goede organisatie volledig richten op het coachen van de atleten.

Het grootste deel van de ploeg had zich in de nationale veldlopen uitstekend voor kunnen bereiden en toonde daarin een stijgende vorm. Voor Kamiel Maase daarentegen betekende dit zijn eerste officiële wedstrijd na de Olympische 10000 meter. Door blessures geplaagd was hij maandenlang uitgeschakeld en kon hij pas in december de training hervatten. Met sterke ploegen uit de Zuid-Europese landen zou er naar verwachting pittige concurrentie zijn voor Kamiel en zijn ploeggenoten.

Met een goede start wist Kamiel zich direct in de kop van het veld te nestelen. Hier vormde zich een grote kopgroep van ongeveer 15 man. Na 4 van de 6 omlopen wisten alleen Zersenay Tadesse en Khalid El Aamri, respectievelijk uitkomend voor Adidas Madrid en Olympique Marseille, te ontsnappen. Kamiel wist zich net te handhaven in de kopgroep maar kon in de laatste fase van de wedstrijd oprukken naar een 5e plaats, slechts één seconde achter de bronzen Spanjaard Alberto Garcia. Met zijn 5e plaats toonde Kamiel aan niet alleen volledig hersteld maar ook in goede vorm te zijn. Achter Maase kwamen op enige afstand binnen een minuut zijn 5 clubgenoten over de finish. Edgard Creemers (65e) werd opgejaagd door clubgenoot Pieter van der Luijt (71e). Tim Brouwer de Koning (80e) en Ralph Apeldoorn (85e) wisselden zoals gewoonlijk onderling vele malen van positie, maar in de laatste fase nam Tim definitief afstand van Ralph. Kort daarachter finishte René van Dijke (89e). Met een 12e plaats (van de 21 ploegen) in het ploegenklassement was de invloed van Kamiel op de eindklassering duidelijk zichtbaar. De Europacup werd net alsvorig jaar gewonnen door de professionele atleten van Adidas Madrid.

Zoals gebruikelijk bij dit soort wedstrijden vond de afsluiting plaats met een gezamenlijk diner met alle ploegen. Hierbij ontving de ploeg van Leiden Atletiek uit handen van de organisatie de oorkonde voor de deelname. Na een hersteltraining op de zondagochtend werd het weekend leuk afgesloten met een bezoek aan Verona. Met de ervaring van deze wedstrijd in de benen kunnen de atleten zich voorbereiden op de komende wedstrijden. Het zijn drukke tijden voor de atleten van Leiden Atletiek, zondag 13 februari zal een aantal van hen weer aantreden in Schoorl bij het Nederlands Kampioenschap 10 km op de weg en twee weken later zal Leiden Atletiek proberen haar kampioenstitel verdedigen tijdens het Nederlands Kampioenschap veldlopen in het Limburgse Roggel en Neer. Zo’n Europacupwedstrijd smaakt naar meer, was de conclusie van alle lopers bij terugkeer uit Italië.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×