Iraans Nieuwjaar in Rijksmuseum voor Volkenkunde

Net als vorig jaar wordt er bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde (RMV) ook nu weer uitgebreid stilgestaan bij de viering van het Iraanse Nieuwjaar, NOROEZ. Het RMV organiseert samen met de Iraanse Vereniging NIC en het Koerdisch Cultureel Centrum Newroz het traditionele nieuwjaarsfeest. Op zondag 20 maart wordt tussen 11.30 en 16.30 uur het Afghaanse, Iraanse en Koerdische nieuwjaar gevierd met muziek, dans, poëzie, film, een kledingpresentatie en rondleidingen. Bovendien is het museum de hele dag gratis toegankelijk voor iedereen.

No-Roez betekent in het Perzisch “Nieuwe Dag”, en dan vooral de nieuwe dag van het nieuwe jaar. Noroez wordt in Iran, maar ook ver daarbuiten, gevierd op of rond 21 maart, op de dag van de lentenachtevening, als de zon pal boven de evenaar staat. Voor de anderen is dat het begin van de lente. In Iran is Noroez hét grote feest van het jaar. Schoolkinderen hebben twee weken vakantie. Het is de dag dat de Iraniërs nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de Iraanse huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers, en allerlei mooie voorwerpen.

Het Noroez feest is al heel oud en dateert van lang vóór de komst van de islam in Iran. Het is een feest dat gevierd wordt door bijna alle volkeren die een Iraanse taal spreken, waaronder ook de Koerden en de meeste Afghanen. Maar het is ook een nationale feestdag in landen waar ooit Iraans-sprekende mensen hebben gewoond of waar de Iraanse invloed in het verleden erg groot is geweest, zoals in Oezbekistan, Tadjikistan en Kazakhstan. In al die landen en bij al die volkeren kijkt men halsreikend uit naar Noroez, want die dag betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het Nieuwjaarsfeest op 1 januari in Nederland. Noroez is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest: het is een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.De lentenachtevening, het eigenlijke moment van Noroez, valt dit jaar op 20 maart, om precies te zijn om 13.33 uur. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde laat dit niet onopgemerkt voorbij gaan.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×