Staatssecretaris opent SieboldHuis

Maandag wordt het SieboldHuis na een grondige restauratie officieel geopend door staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur), de Japanse ambassadeur Komachi, burgemeester Lenferink en de voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, de heer Kist. Ook de heer von Brandenstein–Zeppelin, een achter kleinzoon van Siebold zal bij de opening aanwezig zijn. Vanaf 23 maart is het SieboldHuis open voor publiek.

“Het SieboldHuis aan het Rapenburg biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis van historische allure,” zo luidt de wervende tekst in de aankondiging. “Prachtige prenten en kimono’s, lakwerk en ceramiek, maar ook fossielen, gedroogde planten, opgezette dieren en oude landkaarten.”

Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. Het is nu ’s werelds belangrijkste Japan-collectie uit die periode. Er zijn zeven kamers, elk met hun eigen sfeer, verdeeld over drie verdiepingen. Fel gekleurde aquarellen en dieren en planten op sterk water maken de werkkamer intiem en geconcentreerd. In de panoramazaal reiken de vitrines metershoog om de veelheid en verscheidenheid van de dingen te vatten. In een stijlkamer waarin het verhaal van Siebold’s afkomst wordt verteld, heerst de ambiance van het verleden. De schatkamer heeft de meest bijzondere objecten en in de kaartenkamer volgen we de verkenning van Japan, door Japanners en door westerlingen. De bezoeker kan er ook zelf een reis door Japan uitstippelen met behulp van computeranimaties.

In de tijdelijke tentoonstelling ‘Tokyo Interviews’ is het werk te zien van de Leidse fotograaf Taco van der Eb die met zijn eigen blik en gevoel voor kleur het dagelijks leven van de Japanse jeugd vastlegde. Deze tentoonstelling is de eerste in een reeks waarin Nederlandse en Japanse moderne kunst en design in het SieboldHuis wordt getoond.

In 1578 is het klassieke grachtenpand gebouwd in opdracht van een goede vriend van Willem van Oranje. Siebold woonde hier van 1832 tot 1844. De afgelopen 160 jaar deed het gebouw dienst als het Leidse Kantongerecht. Het gebouw is nu in oude luister hersteld en toont opnieuw Siebold’s collectie.

Het SieboldHuis is opgericht door de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en NNM Naturalis met de steun van de Nederlandse en Japanse overheid.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×