Leiden versoepelt welstandseisen

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK), de vroegere welstandscommissie, keurt maar liefst 50% van alle aanvragen af. Dat bleek dinsdagavond naar aanleiding van vragen van GroenLinks die zich ernstig zorgen maakt over alle negatieve publiciteit die Leiden recent in de landelijke en lokale pers heeft gehad over een ruzie met ondernemers aan de Haarlemmerstraat. Het ging daarbij onder meer over de kleur van het zonnescherm van een sigarenzaak en de gevelkleur van een kampeerwinkel. Ook wethouder Hillebrand bleek gevoelig voor de kritiek: “Ik heb inmiddels een gesprek gehad met de directeur van de ARK, want die 50% afwijzingen van bouwaanvragen is wel heel erg hoog. Dat leidt ook weer tot teveel burocratie.”

Wel is het volgens Hillebrand logisch dat er nu meer negatieve beschikkingen zijn dan vroeger. “Daar hebben we met z’n allen ook bewust voor gekozen, door hogere eisen te stellen aan de ruimtelijke kwaliteit.”

Ook wordt er de laatste jaren veel sneller opgetreden tegen overtreders. “Sinds we daar een speciale afdeling handhaving voor hebben ingesteld, is er dus ook meer handhaving,” aldus Hillebrand die verder aangaf dat er geen gedoogbeleid meer wordt gevoerd.

Hillebrand: “Er is nu alleen wel heel veel weerstand in de stad. Dat baart ons zorgen. We hebben daarom ook al maatregelen genomen. Zo is er nu de procedure van ‘excellente vergunningverstrekking’. Daarbij kunnen aanvragers via internet de status van hun aanvraag volgen. Op die manier is de gemeente geen ‘black box’ meer.”

Ook hoeven ondernemers volgens Hillebrand niet bang te zijn voor hoge boetes voor lichte overtredingen. “We gaan geen hele hoge boetes rekenen vanwege de kleur van een zonnescherm. Dat geldt overigens niet voor foute reclameborden.”

De Pvda wilde nog weten hoe het kon dat VVD tweede kamerlid Aptroot van een ambtenaar laatdunkende opmerkingen te horen had gekregen over Leidse ondernemers. “Met zo’n ambtenaar moet dan toch in ieder geval een ernstig gesprek volgen”, vond Pvda-raadslid Liesbeth Hesselink. Wethouder de Boer kon haar geruststellen. Navraag bij Aptroot had inmiddels geleerd dat hij niet zelf met een ambtenaar had gesproken, maar zijn medewerker. “Of de laatdunkende opmerkingen tegen hem wel zijn gemaakt is nergens uit gebleken”, aldus de Boer. “U moet er dus niet vanuit gaan dat wat er in de Telegraaf stond, klopt.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×