Leidse prentenhandelaar alsnog veroordeeld voor heling

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 59-jarige Leidse prentenhandelaar IJ. van M. alsnog veroordeeld voor de heling van gestolen prenten uit het Legermuseum in Delft. De rechtbank sprak de handelaar in antieke prenten vorig jaar vrij, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Justitie vond dat de man alsnog moest worden veroordeeld voor de heling van een kleine duizend prenten en eiste 150 uur werkstraf tegen hem tijdens de behandeling van het beroep twee weken geleden. Het hof legde vrijdag een werkstraf van zestig uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf op. Ook werd de man veroordeeld tot een schadevergoeding van 4000 euro.

De verdachte kocht de prenten van een Leidenaar die conservator was in het Legermuseum van Delft. Later bleek dat de conservator de aangeboden waar had ontvreemd uit het museum. Hij werd in 2003 veroordeeld tot 22 maanden celstraf. Het betrof vooral afbeeldingen van veldslagen. Hij scheurde ze uit antieke boeken.

De Leidse handelaar zou tussen juni 2001 en juli 2003 voor ruim 20.000 euro aan gestolen prenten hebben gekocht. Volgens het hof kon de verdachte weten dat het om gestolen goederen ging.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×