Koninklijke onderscheiding voor professor Baas

Prof. dr. P. Baas, scheidend hoogleraar Systematische Plantkunde aan de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en Wetenschappelijk Directeur van het Nationaal Herbarium, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Prof. Baas is op 1 september met emeritaat gegaan. Dankzij zijn inspanningen is in Nederland een Nationaal Herbarium tot stand gekomen, waarvan de hoofdvestiging in Leiden is gevestigd.

De oplossingsgerichte aanpak van prof. Baas heeft ertoe geleid dat het herbarium met zijn waardevolle onderzoekscollectie van vier miljoen planten bleef bestaan toen het in 1993 in zijn voortbestaan werd bedreigd. Prof. Baas wordt geroemd om de wijze waarop hij aan het herbarium, waaraan een groot aantal vrijwilligers is verbonden, leiding heeft gegeven.

Door zijn inspanningen werden aanzienlijke fondsen verworven, o.a. bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Europese Unie. Prof. Baas heeft talloze publicaties op zijn naam staan en bekleedt vele bestuursfuncties in nationale en internationale organisaties. Zo is hij o.a. voorzitter van de sectie Biologie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Naast zijn wetenschappelijke activiteiten is de heer Baas ook muzikaal actief. Zo is hij betrokken bij de organisatie van de Flora Concerten in de Oranjerie van de Hortus Botanicus en bij het Residentie Bach Koor. Burgemeester Lenferink heeft hem de onderscheiding uitgereikt na afloop van het afscheidscollege dat professor Baas vanmiddag gaf in het Groot Auditorium van het Academiegebouw.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×