Samir A. nam afscheidsvideo op

Terreurverdachte Samir A. heeft in een videoboodschap afscheid genomen van zijn familie en vrienden. De Nationale Recherche beschikt over een kopie van de acht minuten durende boodschap, waarin A. verwijst naar een “daad” die hij verrichtte. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft de kopie aan de recherche gegeven, dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. Een woordvoerder van justitie zegt dat de video “een belangrijke aanwijzing was om de dreiging zeer serieus te nemen”. Het OM vermoedt dat hij en de anderen aanslagen wilden plegen op enkele politici en overheidsgebouwen.

De formele aanklacht tegen Samir A. is voorbereiding van moord op politici en voorbereiding van een bomaanslag op een overheidsgebouw, meldden betrouwbare bronnen. De politie verhoorde zijn vrouw vrijdag als getuige.

De advocaat van A., V. Koppe, wilde niet ingaan op het bestaan van de video. Hij wilde wel kwijt dat de voorgeleiding van de verdachten bij de politie Haaglanden plaatsvond: “In plaats van bij de rechtbank, zoals gebruikelijk is”. Volgens Koppe was daartoe besloten uit veiligheidsoverwegingen, maar hij liet doorschemeren het als een geval van stemmingmakerij van justitie te zien.

De rechter-commissaris in Rotterdam verlengde maandag het voorarrest van de zeven terreurverdachten die vrijdag werden gearresteerd met veertien dagen.

Volgens de AIVD was A. op zoek naar wapens en explosieven. Hij bereidde met anderen aanslagen voor op een aantal politici en het gebouw van de AIVD, vermoedde de dienst. De verdachten werden aangehouden in Den Haag (drie), Amsterdam (twee), Almere en Leiden. Het gaat om zes mannen en een vrouw variërend in leeftijd van 18 tot 30 jaar.

Onder de verdachten is behalve de 19-jarige A., die eerder nog werd vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen, ook Jermaine W.. Welingelichte bronnen hebben bevestigd dat een van de gearresteerde mannen de schoonzoon is van de voorvluchtige Syriër. Van deze Syriër veronderstellen de opsporingsdiensten dat hij de geestelijk leider van de Hofstadgroep is.

Advocaat C. Starmans van W. denkt dat justitie geen zaak heeft tegen zijn cliënt. Hij zegt dat W. zijn verbazing over de arrestatie deelt. W. werd al eerder opgepakt wegens betrokkenheid bij het vermeende terreurnetwerk, maar zijn detentie werd geschorst.

W.’s broer Jason zit nog wel vast. Hij werd op 10 november vorig jaar gearresteerd in het Laakkwartier in Den Haag. Dat ging gepaard met veel machtsvertoon van de politie, nadat vanuit de woning waar Jason W. verbleef een handgranaat was gegooid en een agent ernstig gewond raakte. Jason W. en zijn kompanen staan vanaf 5 december voor de rechter.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×