Samir A. in Leiden aangehouden

Samir A., hoofdverdachte in het onderzoek naar dreigende terreuraanslagen in Nederland, is vrijdag in Leiden aangehouden. Een woordvoerder van het landelijk parket heeft dat vrijdagavond gemeld. A.’s advocaat, V. Koppe, verklaarde in het NOS Journaal dat zijn cliënt in de buurt van zijn school in het bijzijn van medeleerlingen is aangehouden. Door hardhandig optreden van het arrestatieteam heeft Samir A. daar volgens zijn raadsman ‘striemen’ en ‘wonden’ aan overgehouden. “Maar dat is kennelijk gebruikelijk”, aldus Koppe. Het totale aantal aanhoudingen bedraagt zeven: drie in Den Haag, twee in Amsterdam, één in Almere en één in Leiden.

Volgens Ton Ouwerkerk, de voorzitter van het college van bestuur van de school, waren slechts enkele personen binnen de Hogeschool Leiden bekend met het feit dat Samir A. daar een studie volgde. Dat zei hij maandagochtend bij Radio West.

De Hogeschool Leiden heeft de identiteit van Samir A. niet bekend gemaakt, vanwege zijn recht op privacy. Daarnaast is rekening gehouden met de veiligheidsbelangen van Samir A., zijn medestudenten en het personeel van de school.

Het Nederlands Dagblad sprak met directeur techniek John van der Willik. Deze zegt vandaag in die krant dat A. serieus met zijn studie bezig was. “Hij was ‘belangstellend’ en miste nooit een les. “Als alle studenten dezelfde studiehouding hadden als Samir, hadden we minder studieuitval.” De docenten hebben nooit iets gemerkt van de extreme denkbeelden die A. zou aanhangen. “Laat staan dat hij hier recruteerde voor de jihad,” aldus de directeur.

Samir A. volgt een HBO-studie biologie en medische labaratoriumtechniek aan de Hogeschool. Hij werd afgelopen vrijdag aangehouden, omdat hij verdacht wordt van het voorbereiden van terreuraanslagen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×