Historische Plafondschilderingen ontdekt aan de Oude Vest

In een pand aan de Oude Vest zijn plafondschilderingen ontdekt die uit de zeventiende eeuw stammen. Op de schildering zijn zwierige ranken te zien; een populair motief uit die tijd. Het is de tweede ontdekking van een beschilderd plafond uit de zeventiende eeuw in betrekkelijk korte tijd, tijdens een restauratie in 1990-1992 werd een soortgelijke plafondschildering ontdekt in een pand aan de Volmolengracht.

Oude Vest 31e/k, waar de schildering ontdekt werd, is een gemeentelijk monument en kan gekarakteriseerd worden als een typisch zeventiende-eeuws woonhuis. De plafondschilderingen bevinden zich in de voor- en achterkamer op de begane grond van het voorhuis. Alle plafonddelen zijn beschilderd met zwarte ranken; tegen een rode achtergrond in de voorkamer en tegen een okergele achtergrond in de achterkamer. Waarschijnlijk zijn ze uit de losse pols geschilderd, zonder sjabloon. Uit de schilderingen kan veel worden afgeleid over de oorspronkelijke indeling van het huis aan de hand van onderbrekingen en uitsparingen in de patronen.

De vondst van een onbekend beschilderd plafond uit de zeventiende eeuw is altijd een bijzondere gebeurtenis. Vaak worden dergelijke schilderingen ontdekt tijdens verbouwingen of restauraties. In het gunstigste geval zijn ze afgedekt door een verlaagd plafond, maar vaak zijn ze ook overgeschilderd. De schilderingen op de Oude Vest zijn deels beschadigd geraakt door brand, overschildering en latere verbouwing.

De schilderingen zijn gedocumenteerd door bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Leiden. Ze zijn inmiddels weer weggetimmerd en momenteel dus niet meer zichtbaar.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×