Edgard Creemers wint Maple Leaf Cross in Hilversum

In een druk cross-weekend werd er door atleten van Leiden Atletiek op drie fronten gestreden. Zaterdag waren er de Floracross in Boskoop en de Duinrellcross in Wassenaar en zondag trok een vijftal atleten naar Hilversum voor de Maple Leaf Cross.

De Maple Leaf Cross is een klassieker die toe was aan de 58e editie. In tegenstelling tot vorige edities was er dit jaar geen startgeld beschikbaar en daardoor stonden er dit jaar geen Afrikaanse lopers aan de start. Na een minder optreden drie weken geleden in Harderwijk wilde Edgard Creemers in Hilversum revanche nemen op zichzelf en zijn trainingsmaten Pieter van der Luijt en Jan Kortekaas die hem daar op het zandparcours voorbleven. Het parcours in Hilversum, goed beloopbare bospaden en één forse heuvel in elke ronde, lag Creemers beduidend beter. Na drie ronden van 3 kilometer rekende hij in de eindsprint rekende af met zijn enig overgebleven concurrent Pim Gouw en pakte in 29.44 de winst. Op 15 seconden legde Pieter van der Luijt beslag op de derde plaats. Jan Kortekaas finishte als vierde en was daarmee de snelste veteraan. Dave Klink werd op de korte cross van 3400 meter tweede.

Een dag eerder stonden veel atleten voor de keuze tussen de klei van Boskoop en het zand van Duinrell. Voor de jeugd was de keuze niet zo moeilijk, omdat de Floracross traditioneel veel jonge atleten aan de start heeft. Bij de meisjes pupillen behaalde Joyce Velthuizen een mooie 3e plaats. Een 2e plaats was er voor Tiemen Gordijn uit Leiderdorp bij de Jongens C die 2000 meter aflegden. Bij de meisjes D mochten clubgenootjes Amy Hofman en Karien Robbers plaatsnemen op de bovenste treden van het podium. Veteraan Gé van Veen werd twee weken na een marathon in Frankrijk in Boskoop derde bij de 50-plussers.

Als onderdeel van een Haags Crosscircuit organiseerde AV Sparta voor de eerste maal een cross in Duinrell. Voor Leiden Atletiekers bekend terrein, omdat er ’s winters altijd getraind wordt op het landgoed, maar daardoor niet minder zwaar. In de ronde van 2500 meter moest het hoogste punt van Zuid-Holland telkens beklommen worden en dat slaat zeker in de benen. Op de 5 kilometer was er een tweede plaats voor Vincent Anker. De Leiderdorper bleef Leidenaar Lukas van der Storm drie tellen voor op de streep. Van der Storm traint nog altijd bij Leiden Atletiek maar is vanwege studie aldaar ook lid geworden bij Attila in Tilburg. Snelste vrouw op de 5 kilometer was Annemieke Peet. Op de loodzware 10 kilometer was er een bijzonder spannende strijd tussen Morris Wols uit Maasdijk en Leiden Atletieker Tim Brouwer de Koning. De cross-specialist uit Leiderdorp moest in de slotronde de 20 jaar jongere concurrent voor zich dulden. Jaap van Duijvenvoorde en Henk van Velzen werden respectievelijk derde 40-plusser en tweede 50-plusser.

Voor de meeste crossers golden deze wedstrijden als laatste test voor de Warandeloop volgende week in Tilburg. Daar zullen de beste atleten van Nederland aan de start verschijnen. Met het oog op het Europees Kampioenschap dat op 11 december op een andere locatie in Tilburg gehouden zal worden, is er voor de Warandeloop grote belangstelling vanuit het buitenland. Zaterdag zullen de junioren in actie komen en op zondag de senioren en veteranen op diverse afstanden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×