Joost Blokland beste Leiden Atletieker op Crossgala

De Tilburgse Warandeloop had dit jaar een extra Europees tintje vanwege het Europees Kampioenschap Cross dat over een maand in dezelfde stad gehouden wordt. Zowel op zaterdag bij de junioren als op zondag bij de senioren betekende dit een forse delegatie buitenlandse atleten die de Nederlandse toppers fors partij gaven. Leiden Atletiek was met 22 atleten ook goed vertegenwoordigd bij dit grote atletiekevenement. Op zaterdag zorgde C-junior Tiemen Gordijn voor een erg knappe prestatie door als 12e over de finish te komen. Omdat hij bij de eerste 10 Nederlanders finishte, mag de Leiderdorper op 11 december in het Leypark deelnemen aan het voorprogramma voor het Europees Kampioenschap. Daarin slaagde Liesbeth Bos net niet. Zij werd 14e overall en 7e bij de 1e-jaars C-meisjes, net één plaats tekort voor het EK-startbewijs. Estelle Klink finishte 19 tellen later als 21e.

Waar Kamiel Maase ontbrak vanwege een blessure, stonden Joost Blokland en Edgard Creemers zondag wel aan de start bij het internationale Crossgala. In een erg sterk Europees getint deelnemersveld werd Joost 30e en daarmee 9e Nederlander. Hij behoudt daarmee nog wel een kleine kans op deelname aan het EK, wat niet lijkt weggelegd voor Edgard Creemers. De Leidenaar heeft niet de vorm te pakken waarmee hij eerder dit jaar de aansluiting met de nationale top leek te gaan krijgen. De 38e plaats was in Tilburg zijn deel.

Bij het crossgala van de vrouwen maakte Claartje Raedts haar rentree met een 35e plaats. Op de korte cross over 2800 meter bij de mannen finishten Dave Klink als 24e en Pascal Noort als 33e. In de nationaal getinte B-race bij de mannen gaven Ralph Apeldoorn en Tim Brouwer de Koning elkaar goed partij. Na 8000 meter door het Warandebos legden zij beslag op de plaatsen 11 en 12, slechts vijf seconden van elkaar verwijderd. Sylvia de Vries maakte haar crossdebuut bij de dames masters met een mooie 7e plaats overall. Tot haar eigen verbazing mocht ze vervolgens plaats nemen op het hoogste podium als winnares bij de vrouwen 35+.