Eerste 'Ramen met Namen' onthuld in Pieterskerk

Afgelopen woensdag zijn in de Leidse Pieterskerk de eerste gerestaureerde glas-in-lood ramen onthuld. Voor de financiering van dit deel van de megarestauratie van de kerk is op 15 maart de actie ‘Ramen met Namen’ gestart: particulieren kunnen hun naam ‘kopen’ in de onderste panelen van de glas-in-loodramen. De eerste vier panelen met namen die in de ramen van de kooromgang geplaatst zijn, zijn nu onthuld.

De Pieterskerk wordt al geruime tijd gerestaureerd, een vele miljoenen kostende operatie. De komende vijf jaar worden alle ramen van de Pieterskerk hersteld. Het huidige horizontaal verlode glas-in-lood wordt vervangen door het meer historische ‘wiebertjes’-patroon met diagonale verloding. Tegelijkertijd wordt aan de buitenkant van het glas-in-lood voorzetbeglazing aangebracht.

De actie ‘Ramen met Namen’ bouwt voort op een eeuwenoude traditie, waarin particulieren en bedrijven schenkingen deden voor bouw, onderhoud en restauratie van kerken. Al eeuwenlang zijn de herkenningstekens daarvan terug te vinden op altaarstukken, gildeborden en glas-in-loodramen. Het project is een groot succes: inmiddels hebben zich bijna 200 particulieren als naamgever aangemeld.

Er is voor geïnteresseerden nog steeds gelegenheid hun naam tegen betaling aan de Pieterskerk te schenken of een naam van een familielid of vriend cadeau te doen. Voor € 50,- plus € 25,- per letter of teken kunnen particulieren hun naam laten brandschilderen in de onderste panelen van de lage ramen in de kerk.

Het uiteindelijke doel van het project is de financiering van de restauratie van de glas-in-loodramen van de Pieterskerk. Maar de actie ‘Ramen met Namen’ is tegelijk een voor Nederland uniek kunstproject. Twee gerenommeerde Nederlandse kunstenaars tekenen voor de uitvoering ervan. Letterontwerper Frank E. Blokland, hoofdvakdocent lettertekenen aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, ontwierp speciaal voor het project een variant van de letter ‘DTL Haarlemmer’, op basis van tekeningen van de beroemde ontwerper Van Krimpen. Hij maakt ook het ontwerp voor de vermeldingen per raampaneel. De beroemde glazenier Stef Hagemeier uit Tilburg is verantwoordelijk voor het brandschilderen van het ontwerp in het glas-in-lood.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×