Langezaal & Inniger Hofleverancier

Hare Majesteit koningin Beatrix heeft het Leidse Elektrotechnisch bureau Langezaal & Inniger b.v. onlangs het predikaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier” toegekend. Op 24 november was het precies 100 jaar geleden dat de Leidse smid Chr. Langezaal het bedrijf heeft opgericht als smederij in het achterhuis van het pand Nieuwe Rijn 93. Het bedrijf ontwikkelde zich tot een bekend installatiebureau voor gas- en waterleidingen. Daarnaast werden haarden, fietsen en kachels verkocht. In 1909 werd de heer Inniger compagnon; deze samenwerking eindigde in 1914.

Sindsdien is het bedrijf op de elektrotechniek overgeschakeld en ontwikkelde zich tot een vooraanstaande onderneming in elektrische installaties. Veel grote Leidse en regionale instellingen en bedrijven waren klant bij Langezaal & Inniger: Zaalberg en Van Wijk (textiel), Tieleman en Dros (conserven), Meelfabriek De Sleutels, de Grofsmederij, Sikkens Lakfabrieken en het Grootseminarie Warmond. Maar ook bedrijven als Hoogovens in IJmuiden, Rijkswaterstaat, de Rijksgebouwendienst en de Nederlandse Spoorwegen konden tot de klantenkring van het bedrijf worden gerekend.

Vanaf het begin van de jaren ‘60 van de vorige eeuw heeft Langezaal & Inniger met name op het gebied van op afstand bedienbare sluizen en bruggen in Nederland een uitstekende reputatie opgebouwd. Daarnaast ontwerpt het bedrijf ook elektrische installaties voor grote gebouwencomplexen en legt deze ook zelf aan.

In Nederland dragen 357 bedrijven het predikaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Naast Langezaal en Inniger zijn in Leiden ook boekhandel Kooyker en drukkerij Groen BV hofleverancier.

Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, heeft het besluit officieel bekend gemaakt en het bedrijf aan de Admiraal Banckertweg e koninklijke oorkonde overhandigd.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×