Gratis identiteitskaart voor 14-jarigen

Vanaf maandag kunnen Leidse 14-jarigen een gratis Nederlandse Identiteitskaart (NIK) aanvragen bij de gemeente. Iedere inwoner van Leiden die 14 jaar wordt, krijgt daar schriftelijk bericht van. In Nederland geldt sinds 2005 een identificatieplicht. Iedereen van 14 jaar en ouder moet een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien als politie of andere toezichthouders daarom vragen. Deze verplichte aanschaf van een identiteitsbewijs brengt kosten met zich mee en daarom heeft de overheid op advies van minister Pechtold al in april van dit jaar besloten om iedereen die op of na 1 januari 2006 de leeftijd van 14 jaar bereikt, éénmalig een gratis Nederlandse Identiteitskaart (NIK) te verstrekken. De aanvraag moet wel gedaan worden voordat de leeftijd van 15 jaar wordt bereikt.

Iedereen die in 2006 14 jaar wordt en al in het bezit is van een NIK, kan deze gratis omwisselen voor een nieuwe NIK. De nieuwe NIK is dan weer 5 jaar geldig.

De snelste manier om een NIK aan te vragen is door telefonisch een afspraak te maken bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Leiden. Dat kan tussen 9.00 en 16.00 uur op tel. (071) 516 55 00. De aanvraag wordt vervolgens op een afgesproken tijdstip aan de balie op het stadhuis afgehandeld. De NIK kan ook zonder afspraak op het stadhuis aangevraagd worden, maar dan moet er wel rekening worden gehouden met een wachttijd bij drukte.

De openingstijden van het stadhuis zijn: maandag van 12.30 tot 16.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en donderdag van 8.30 tot 20.00 uur. Bij de aanvraag moeten eventuele oude Nederlandse reisdocument(en) en een recente pasfoto meegenomen worden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×