Diaconessenhuis behandelt delirium met succes

In diverse media wordt de laatste dagen gemeld dat er in de Nederlandse ziekenhuizen veel ouderen van boven de 70 jaar overlijden aan een delirium vanwege het ontbreken van basiszorg. In het Diaconessenhuis echter bestaat er sinds anderhalf jaar het klinisch pad delirium. Het aantal patiënten met deze aandoening, ook wel acute verwardheid genoemd, is daardoor flink afgenomen.

De verpleegkundigen observeren en artsen komen in actie bij patiënten die een verhoogd risico lopen op een delirium. Bovendien krijgen alle patiënten boven de 70 jaar een speciale sticker in hun status. Bij patiënten met een verhoogd risico wordt door de verpleegkundige gedurende 5 dagen, 3 keer per dag de Delerium Observatie Screening (DOS) ingevuld. Mocht de score boven de drie komen dan wordt direct de arts gewaarschuwd. Deze onderzoekt wat de oorzaken kunnen zijn en start met de behandeling. Het klinische pad is ingevoerd op de afdelingen Chirurgie, Interne Geneeskunde en Orthopedie. Andere afdelingen zullen binnenkort volgen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×