Pvda Tweede Kamerlid Niesco Dubbelboer vindt dat Alexander Pechtold op ramkoers is en noemt dat stom van de minister. (Foto: Pvda).

Pvda blokkeert gekozen burgemeester

De PvdA is tegen het jongste voorstel van minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) voor de opname in de Grondwet van de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Daarmee lijkt invoering van de gekozen burgemeester opnieuw te sneuvelen, nadat dat vorig jaar al eens gebeurde in de Eerste Kamer. Tweede Kamerlid Dubbelboer bevestigde een bericht in De Telegraaf van zaterdag.

Nu wordt een burgemeester benoemd door de Kroon. Het kabinet wil daar een eind aan maken en heeft daartoe in december bij de Kamer een wetsvoorstel tot grondwetswijziging ingediend. Voor definitieve invoering moet dat eerst een gewone meerderheid krijgen in de huidige Eerste en Tweede Kamer en na Tweede Kamerverkiezingen een tweederde meerderheid in beide Kamers. Dat is zonder steun van de PvdA onmogelijk.

De PvdA is het volgens Dubbelboer “al dertig jaar” eens met D66 om de kroonbenoeming uit de Grondwet te halen. Maar met het voorstel van de D66-minister om de door de bevolking gekozen burgemeester vervolgens in de Grondwet op te nemen, kan de PvdA principieel niet instemmen. Bovendien wil de PvdA juist een door de gemeenteraad gekozen burgemeester.

Dubbelboer: “Pechtold is op ramkoers en het enige resultaat is dat de kroonbenoeming uiteindelijk gewoon in de Grondwet overeind blijft. Dit is stom van Pechtold, hij had de twee elementen moeten splitsen.” Voor de PvdA is het belangrijkste dat de kroonbenoeming uit de Grondwet wordt gehaald. Wat daarvoor in de plaats moet komen, moet inzet worden bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, die voor mei 2007 staan gepland.

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×