18e Editie Scratch Muziekdagen Leiden

Voor de 18e keer worden op 16, 17, 18 en 19 februari de Scratch Muziekdagen Leiden georganiseerd. ‘Scratch’ is afgeleid van: to start from scratch – beginnen vanuit het niets. Voor de deelnemers van de Scratch Muziekdagen Leiden betekent dat: muziek maken op een spontane, ontspannen manier in een gezelschap dat alleen op die dag voor dat doel bij elkaar is gekomen. In Leiden is het een succesformule waarvoor amateurmusici uit heel Nederland jaar na jaar weer terugkomen. Aan de Scratchdagen 2005 werd door ruim 3600 mensen meegedaan. In één dag wordt een avondvullend programma ingestudeerd om op de avond van die dag uitgevoerd te worden.

Het idee voor een Nederlandse scratch ontstond in 1987 toen een aantal leden van het Leidse studentenkoor en -orkest Collegium Musicum (CM) in York was voor een internationale uitwisseling. Engelse studenten kwamen met het idee om gezamenlijk de Messiah van Händel ‘from scratch’ uit te voeren en de CM’ers waren daar wel voor te porren.

Zij hadden zich slechts kunnen voorbereiden door onderweg in de bus een cassettebandje af te luisteren en het resultaat was er dan ook naar. Toch waren enkele enthousiaste CM-leden van mening dat dit naar meer smaakte. Koren en orkesten in de omgeving van Leiden werden aangeschreven en in juni 1988 vond de eerste Leidse Scratch Messiah plaats in de Petrakerk. De reacties waren zo positief dat al snel werd gezocht naar een mogelijkheid om een tweede, en grotere Scratch te organiseren. Als locatie werd, met gevoel voor culturele historie, gekozen voor de Pieterskerk.

Het evenement is in de loop der jaren steeds verder gegroeid. Aan het programma werd na vier jaar een tweede dag toegevoegd met Anthems van Händel. Enkele jaren later een scratch-programma van opera’s van Verdi toegevoegd. De Anthems maakten in 1997 plaats voor een nieuw evenement, de Musical Highlights. Door de enorme instroom zangers en zangeressen die de Messiah als voorkeur opgaven en niet geplaatst konden worden is vanaf 2001 een tweede uitvoering van de Messiah in het scratchprogramma opgenomen. Inmiddels is het aantal deelnemers aan koor en orkest gegroeid tot zo’n negenhonderd per scratchdag.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×