Dode dolfijnen voor onderzoek naar Naturalis

Medewerkers van Zeehondencrèche Pieterburen hebben in één week tijd twee keer een zeer zeldzame dode dolfijn aangetroffen. Op Vlieland spoelde een dode gestreepte dolfijn aan. De tweede dolfijn, een witflank, lag dood op een strand op Schiermonnikoog. Beide dieren zijn voor onderzoek overgebracht naar het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis.

Een gestreepte dolfijn komt volgens de zeehondencrèche hoogst zelden voor in Nederlandse wateren. Het eerste dier van deze soort spoelde aan in 1967. Sindsdien is de dolfijn nog vijf keer waargenomen. De zoogdieren leven vooral in tropisch water. Ze komen volgens het zeehondenopvangcentrum in principe niet voor in het koude noordelijke water.

De witflankdolfijn werd gevonden op het uiterste puntje van de Balg op Schiermonnikoog. Voor zover bekend zijn er nog geen tien exemplaren van dit soort in Nederland aangespoeld. Hun leefgebied strekt zich uit van het westen van Ierland tot aan de kust van Canada.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×