Lezen centraal op station Leiden Centraal

Dinsdag wordt de reizende fototentoonstelling Taal Centraal geopend op NS-station Leiden Centraal. Een Alfabetiseringsambassadeur van ROC Leiden zal de opening verrichten. Daarbij zijn onder andere wethouder Wim de Boer, de Leidse kinderboekenschrijver Reina ten Bruggenkate en Lieke van Boven, directeur Educatie van ROC Leiden aanwezig. De foto’s verbeelden lezende mensen; thuis met een boek op de bank, met de krant op het werk of een kind dat leest op school. De fototentoonstelling is in de hal van het station te bekijken en op perron 1. De Stichting Lezen & Schrijven wil met deze tentoonstelling aandacht vragen voor de 1,5 miljoen mensen in Nederland die het plezier in lezen niet kennen. Zij zijn ‘laaggeletterd’, zoals dat heet.

Op Wereldalfabetiseringsdag, 8 september 2005, heeft H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden officieel het startsein gegeven voor de reizende tentoonstelling door de foto’s op feestelijke wijze te onthullen op station Den Haag Centraal. Na station Eindhoven en Groningen is Leiden de vierde locatie waar de foto’s zijn te bezichtigen.

Nederland telt naar schatting 1,5 miljoen laaggeletterden. Deze mensen hebben grote moeite met bijvoorbeeld stemmen, het kopen van een treinkaartje, het lezen van een bijsluiter of met voorlezen van hun kinderen. Stichting Lezen & Schrijven wil de noodzaak van een structurele aanpak van laaggeletterdheid onder de aandacht brengen bij de bijna 60.000 reizigers die dagelijks het station passeren.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met NS, PCM Uitgevers en fotografe Chantal Spieard @ Foto Formation. Tot en met Wereldalfabetiseringsdag, 8 september 2006, zal de tentoonstelling verder reizen naar andere NS-stations in Nederland.

Programma opening fototentoonstelling Taal Centraal 14 maart 2006:

12:45 Ontvangst pers en genodigden in de stationsrestauratie op Leiden Centraal.
13:00 Welkom door Margreet de Vries, directeur Stichting Lezen & Schrijven.

Toespraken door:
Wim de Boer, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Milieu en Grote Stedenbeleid van de gemeente Leiden;
Lieke van Boven, directeur Educatie van ROC Leiden;
Reina ten Bruggenkate, kinderboekenschrijver.

13:15 Bezichtiging tentoonstelling.
13:30 Einde.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×