Lenferink snapt niks van wegsturen Pvda-wethouders

Burgemeester Lenferink vindt het ‘zeer onverstandig’ dat de Pvda-fractie de wethouders Hillebrand en Buijing de wacht heeft aangezegd. “Het is mij een raadsel”, aldus de burgemeester enkele dagen geleden in dagblad de Telegraaf. “Ik ben de enige met ervaring die overblijft in het nieuwe college”. Ondanks deze kritiek vroeg Lenferink de gemeenteraad afgelopen donderdag wel om in te stemmen met zijn rol als formateur van een nieuw college tussen zijn eigen Pvda, de SP, GroenLinks en de ChristenUnie. De meeste partijen stemden daarmee in. Alleen de VVD en D66 toonden zich zeer kritisch en zagen niets in deze nieuwe rol voor Lenferink.

VVD-fractievoorzitter Leendert de Lange vindt dat de burgemeester zo’n formatie niet kan leiden zonder onafhankelijk te blijven. Hij wordt immers zelf voorzitter van het te vormen college en is bovendien voorzitter van de gemeenteraad. “En daarin zitten vertegenwoordigers van heel Leiden en niet alleen van de college-partijen. Dit is volstrekt ongeloofwaardig,” aldus De Lange die aankondigde om Lenferink dus ook af te zullen rekenen op het onderhandelingsresultaat. D66-fractievoorzitter Paul van Meenen kon zich daar helemaal in vinden en sloot zich aan bij die kritiek.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×