Onderzoeker uit Leiden vindt deel dodoskelet

Een Leidse onderzoeker die deel uitmaakt van een expeditieteam dat onderzoek doet naar de leefwereld van de dodo op het eiland Mauritius heeft samen met andere wetenschappers een onderlichaam van een dodoskelet gevonden, dat heeft Naturalis vandaag bekend gemaakt. Het team heeft op de graafplek in het droogliggende moeras Mare aux Songes ook andere dodoresten gevonden: onderdelen van schedels, snavels, wervels, vleugels, teenbotjes en borstbeen. De onderzoekers verwachten tijdens hun expeditie ook nog een compleet dodoskelet te vinden. Het team blijft tot 3 juli op het eiland. De aanleiding voor de expeditie is de vondst van een onaangetaste laag botten en botanisch materiaal vorig jaar op Mauritius. Het materiaal is tot 3000 jaar oud en bevatte ook dodoresten.

Het team wil er ook achter komen waarom de dodo uiteindelijk is uitgestorven. Volgens beschrijvingen waren de Portugezen ongeveer 500 jaar geleden de eerste bewoners van het eiland. Maar mogelijk leefden er voor die periode al mensen. Rond 1600 begonnen Nederlanders als eerste op grote schaal land te ontginnen en nederzettingen te stichten. De laatste dodo werd ook in de periode gezien (1683).

De algemene opvatting is dat Nederlanders verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van de loopvogel. De expeditieleden geloven dat niet zo omdat de dodo niet goed eetbaar was. Ze vermoeden dat meegekomen ratten en varkens de eieren opaten, wat het begin van het einde heeft ingeluid.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×