Onderzoekers Naturalis vinden botten 'Hollandse duif'

Onderzoekers van museum Naturalis hebben op het eiland Mauritius de tot nu toe oudste botten van de ’Hollandse duif’ gevonden. Eerder ontdekten zij al, samen met een internationaal onderzoeksteam, de heup en vier bijpassende beenbotten van de dodo. Dat heeft het museum gisteren laten weten. De Hollandse duif (Alectroenas nitidissima) wordt zo genoemd vanwege zijn rood-wit-blauwe verentooi. Op de vogel is in de 17e en 18e eeuw flink gejaagd, de eieren en kuikens van de duif waren favoriete snacks voor apen en ratten. De leefomgeving van de vogel werd aangetast door ontbossing. Daardoor was de duif tegen 1730 al zeer zeldzaam.

Wereldwijd zijn er drie huiden van Hollandse duiven bewaard gebleven. Eén is te vinden in Edinburgh, een andere in Parijs. Het derde exemplaar ligt in het Mauritiusinstituut. Dat is de huid van de laatst overgebleven Hollandse duif, die vermoedelijk in 1826 is geschoten. Tot nu toe waren nooit botresten aangetroffen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×