Viering 60 jaar stedenband Leiden-Oxford

Rond 15 juli, de geboortedag van de Leidse schilder Rembrandt, worden er in het kader van de viering 60 jaar stedenband Leiden-Oxford diverse activiteiten georganiseerd. Donderdag 13 juli arriveert in Leiden een grote groep van rond de zestig personen uit Oxford. De groep bestaat o.a. uit enkele gemeentelijke vertegenwoordigers, acht kunstenaars, veteranen van het British Legion en vele ‘Friends of Leiden’. De gasten zullen gedeeltelijk worden ondergebracht bij gastgezinnen. Onder de gasten bevinden zich twee personen die 60 jaar geleden deelnamen aan de eerste sportuitwisselingen: de atleet Ian Smith en de hockeyster Ann Spokes Symonds. Uit Leidsen neemt o.a. de heer Roel Dragt deel aan de festiviteiten. Hij nam reeds in 1947 als waterpolo- doelman deel aan een uitwisseling.

Wethouder Paul Jonas van Cultuur opent op 14 juli om 14.00 uur in de Hooglandse kerk een tentoonstellingvan van acht kunstenaars uit Oxford: ‘They came to see’. Zij geven in licht, geluid, video, foto’s, schilderijen en beelden een hedendaagse reactie op het werk van Rembrandt. Vervolgens wordt om 16.30 uur in het Leidse stadhuis een glas-in-lood raam onthuld, geschonken door de gemeente Oxford. Hierna worden de Oxfordians ontvangen in de Burgerzaal.

Zaterdag 15 juli, Rembrandt’s geboortedag, houdt de Oxfordse Rembrandt-deskundige Dr. Christopher Brown een lezing over de vroege jaren van Rembrandt en zijn snelle ontwikkeling. De heer Brown is directeur van het gerenommeerde Ashmolean museum, één van de oudste musea ter wereld. De lezing wordt gehouden in stedelijk museum de Lakenhal, begint om 15.00 uur en kan bijgewoond worden door bezoekers van het museum.

Na het jubileumdiner op zondagavond 16 juli vertrekken de Britse gasten op maandag weer naar Oxford.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×