De levende Nachtwacht. (Foto: Chris de Waard).

Rembrandt Festival vanavond van start

Vanavond, morgen en zondag vindt in Leiden het Rembrandt Festival plaats. Hét verjaardagsfeest voor de jarige Rembrandt van Rijn. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Rembrandt werd geboren in Leiden en dat wordt gevierd! Een weekend lang gaat onze stad terug naar de tijd van Rembrandt met een bont spektakel aan 17e eeuwse muziek, zang, dans, straattheater, een levend schilderij, een schildersmarkt, exposities en rondleidingen. Zo is er bijvoorbeeld de levende Nachtwacht, één van de bekendste schilderijen van de Leidse schilder wordt prachtig uitgebeeld door het Nachtwachtgilde uit Berg en Terblijt. De imposante compagnie van Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburch marcheert onder begeleiding van trommelaars door het centrum van Leiden en stelt zich geregeld op in de karakteristieke pose van de Nachtwacht.

Verder is er dit weekend de Rembrandt Mysterie Tour; het zit Burgemeester en Stadshistoricus Jan Janszoon Orlers niet lekker dat de vrienden Rembrandt van Rijn en Jan Lievens na een lange en hechte vriendschap door ruzie uit elkaar zijn gegaan. De één vertrekt naar Amsterdam, de ander naar Londen. “Zou Leiden niet mooier op de kaart staan wanneer deze oude ruzie uit de wereld zou worden geholpen en beiden overgehaald kunnen worden zich weer in Leiden te vestigen?” Hij weet dat beiden binnen de stadspoorten zijn en gaat naar plekken waar hij Rembrant en Lievens denkt te treffen. De laatste zit in herberg Den Bonte Koe, maar waar is Rembrandt?

De Myserie Tour voert langs plekken waar Orlers destijds Rembrandt dacht te treffen: de Gekroonde Liefde Poort, het graf van zijn ouders in de Pieterskerk. Of de plaats waar zijn schildervuur ontstak: de oude Latijnse school. De steegjes waar hij met zijn vrienden speelde en zijn eerste vriendinnetjes aan de haren trok. Op al deze plaatsen treft het publiek tijdens de tour het Kamerkoor Het Zingend Hart uit Leiden, dat steeds muzikaal vertolkt waar Orlers in anekdotes of bewogen verhalen gewag van maakt: Het leven van de beroemdste Leidenaar, de terugkeer van Rembrandt.

De Rembrandt Mysterie Tour is een samenwerkingsverband tussen het Leids kamerkoor Het Zingend Hart onder leiding van Ellen Looyestijn, en Bart van Gerwen, verteller/acteur.

Het publiek wordt opgehaald in de Tuinkamer van Sociëteit de Burcht aan de Burgsteeg 14 en de wandeling duurt ongeveer 5 kwartier. De toegang is gratis.

Vertrektijden: Vrijdag 14 juli: 17.30; 19.00; 21.00; [22.30]* Zaterdag 15 juli: 17.30; 19.00; [21.00]*; 22.30 en zondag 16 juli: 17.30; 19.00; 21.00.

Meer informatie over kamerkoor Het Zingend Hart is te vinden op www.hetzingendhart.nl en alle festiviteiten rondom het Rembrandt Festival zijn terug te vinden op www.rembrandtfestival.nl

* reeds volgeboekt.

 

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×