Leefbaar Leiden wil 'upgrading' van Leiden

“Naast de sociale woningbouw voor mensen met een krappere beurs, moeten er in Leiden ook duurdere en aantrekkelijke huizen komen voor de hoger opgeleiden”, dat zegt Daan Sloos van Leefbaar Leiden. Op de vraag waarom Leefbaar Leiden, een partij die zich met name voor de sociale minima inzet, nu met deze stelling komt, antwoordt Sloos: “Kennis-economie is voor een stad als Leiden onmisbaar. Uit onderzoek is gebleken, dat steeds meer hoger opgeleiden onze stad verlaten en zich ergens anders vestigen. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Daarnaast verliest Leiden ook haar regio functie. In economische waarde is Leiden gezakt met ruim 10 %. Dit vind ik zeer verontrustend en dit is ook zeker erg negatief voor de toekomst van Leiden”.

Sloos vervolgt: “Kijk je bijvoorbeeld naar een stad als Utrecht of Almere, zie je juist een groei van zo’n 40 %. Vanuit Leefbaar Leiden hebben we de situatie eens goed onder de loep genomen en een aantal conclusies getrokken waarvoor wij ons sterk willen maken. Leiden moet namelijk weer een bruisend middelpunt worden, een stad, die de moeite waard is, zowel om er te blijven, of er te willen gaan wonen”.

Ook moet Leiden volgens Sloos een magneetfunctie vertegenwoordigen voor de omliggende gemeenten. “Daar is wel het één en ander voor nodig. Werken en wonen moeten aantrekkelijker worden. Hiervoor is een veel gevarieerder woningaanbod voor nodig. Dus ook duurdere, vrijstaande woningen met een accent op architectuur en persoonlijke inspraak en geen eenheidsworst. Daarnaast is ook het winkelaanbod in Leiden bedroevend. Voor de Zeeman hoef je niet naar onze stad te komen, die zit overal. Ik denk bijvoorbeeld aan een Bijenkorf, duurdere kledingwinkels en andere leuke winkels voor antiek, vormgeving en hebbedingetjes. De Hogewoerd en de buurt rondom de Pieterskerk zijn hier al een goed voorbeeld van. Deze buurten moeten bij één groot winkel/wandelgebied betrokken worden”.

Om ervoor te zorgen dat de binnenstad goed te bereiken is moet het Stadsparkeerplan (Haagweg en Groenoord) uitgebreid worden. “Met pendelbusjes en gratis openbaar vervoer moet men het aantrekkelijke centrum van Leiden gemakkelijk kunnen bereiken, ook vanuit de regio en vanuit de buitenwijken. Voor ouderen, of mensen, die slecht ter been zijn, zouden rolstoelwagentjes, op vertoon van legitimatie, gratis te leen moeten zijn. Bijvoorbeeld vanuit Het Stadsparkeerplan. De Haarlemmerstraat zou overkapt kunnen worden. Een geslaagd Rembrandt Festival geeft wel aan, dat als er iets bijzonders te beleven valt, men Leiden wel weet te vinden. De rommel/antiekmarkt zou in de zomer beter buiten bij de Pieterskerk of de Hooglandse kerk kunnen worden gehouden in plaats van binnen in de Groenoordhallen”.

Ook het aanbod in de horeca is volgens de Leefbaren te beperkt. “Op de een of andere manier is er een duidelijke scheidslijn in sfeer. Ofwel zijn het studentengelegenheden, of anders grotendeels gericht op jongeren naast een enkel buurtcafé. Er moet meer multifunctionele horeca komen, waar iedereen zich thuis kan voelen. Leiden moet iets meer te bieden hebben dan haar schat aan musea. Als Leiden haar streekfunctie wil upgraden, zullen er ook premières moeten plaatsvinden, zowel van de films als van het theater, waarvoor men nu naar Amsterdam of Rotterdam moet gaan”.

“De gemeentelijke website, toch het visitekaartje van onze stad, laat veel te wensen over,” vindt Sloos. “Bij de categorie: “wonen en winkelen”, alleen al deze combinatie”, verzucht Daan Sloos, “kom je bij wonen niet verder dan vermelding van het sociale woonpunten systeem en wat woningbouwverenigingen. Bij de rubriek winkelen krijg je hooguit een overzicht van winkeliersverenigingen in de verschillende buurten, zonder enige omschrijving en verder blijft het ernstig leeg. Kijk je dan bij voorbeeld naar de website van de stad Groningen, ook een provinciestad, dan zie je een uitnodigend overzicht van het winkelaanbod. Bij de rubriek wonen lees je daar, dat je een huis volledig naar eigen smaak kunt afstemmen in het nieuwste project “de blauwe stad”.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×