GGD waarschuwt nieuwe studenten voor oude soa's

Onder het motto “Verneuk je nieuwe relatie niet met een oude soa” gaat de GGD Hollands Midden tijdens de komende EL CID-week diverse activiteiten in het kader van de jaarlijkse Vrij Veilig Campagne organiseren. Hiermee sluit de GGD aan bij de nieuwste campagne van Soa Aids Nederland. De GGD is aanstaande maandag met een stand aanwezig op de informatiemarkt bij de Koornbrug en vrijdag 18 augustus tijdens het zangfestijn “Leidelahiti” op het grasveld voor het L.U.M.C. Ook bezoekt het ‘Safe Sex Team’ van de GGD de verschillende studentenverenigingen.

De GGD zal tijdens de ‘safe sex’-activiteiten campagnemateriaal verspreiden onder de studenten en met ludieke acties de aandacht vestigen op het belang van condoomgebruik en soa-tests bij nieuwe liefdespartners. De eerstejaars kunnen in de GGD-stand hun eigen condoomvaardigheden testen in de ‘lovebox’ en gratis condooms verdienen door een kennisquiz te ‘krassen’. Ook kunnen de kersverse studenten terecht voor informatiefolders over soa, hiv en veilig vrijen en vragen over het soa- en hivspreekuur van de GGD. Op de nieuwe campagnesite www.vrijsoavrij.nl staan tips om condoomgebruik aangenamer te maken.

Test
Het aantal soa en hiv is de afgelopen vijf jaar blijven stijgen. Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat mensen veilig vrijen en zich vroeg laten testen. Het is verstandig om in de eerste drie maanden van een relatie het condoomgebruik vol te houden. Na drie maanden kunnen beide partners zich namelijk op soa en hiv laten testen. Hiv is drie maanden na een eventuele besmetting aantoonbaar. Als beide partners geen soa hebben, kunnen ze stoppen met condooms. Mocht een test uitwijzen dat er sprake is van een soa dan kan deze goed worden behandeld of de schade kan worden beperkt. Een hiv-infectie is dankzij aidsremmers te behandelen, maar niet te genezen.

Een soa krijgen kan iedereen die onveilig vrijt overkomen. Toch schatten veel jongeren de kans er eentje op te lopen laag in, terwijl de cijfers iets anders laten zien: het aantal gevallen van syfilis, HIV en chlamydia is de laatste jaren toegenomen. Van de soa komt chlamydia het meeste voor, zowel bij mannen als bij vrouwen (bron: RIVM, maart 2006). Sommige jongens en meiden denken dat ze geen soa kunnen krijgen. De realiteit is dat iedereen een soa kan oplopen, of je nu vaste verkering hebt of met een one night stand het bed induikt. Door veilig te vrijen, met een condoom, bescherm je jezelf én je partner tegen soa (en ongewenste zwangerschap). Onderzoek toont aan dat veel jongeren in het begin van de relatie wel een condoom gebruiken maar na een aantal weken vanwege het vertrouwen in de nieuwe partner stoppen. Zonder zich te laten testen of er met elkaar over te praten en dus vaak zonder op de hoogte te zijn van het seksuele netwerk van ex-geliefden.

Seks en condooms
Bij one night stands gebruikt 80% van de jongeren condooms. Aan het begin van vaste relaties gebruikt 6 op de 10 jongeren condooms. Naarmate ze elkaar beter leren kennen, groeit het vertrouwen in de ander en verdwijnt het gevoel dat er een soa in het spel kan zijn. Het condoom wordt meestal zonder overleg aan de kant geschoven. Daarnaast spelen andere praktische redenen een rol bij het stoppen met condooms. Meer dan 60% van de jongens en 40% van de meisjes vindt vrijen met condoom minder lekker. Ook is een condoom een hinderlijke onderbreking bij het vrijen, vindt 60% van de jongeren, zo blijkt uit een onderzoek dat Soa Aids Nederland eerder dit jaar uitvoerde.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×