Al duizenden aanvragen voor halal-hypotheek

De eerste islamitische financiële instelling in Nederland heeft zich in Leiden gevestigd. Een woordvoerder van de instelling Bilaa-Riba (zonder rente) zegt vandaag in de Volkskrant dat er veel interesse is voor een islamitisch verantwoorde ‘halal’ hypotheek. “We wachten nog met het verstrekken van deze hypotheken totdat de wet is veranderd, maar we hebben al meer dan tweeduizend aanvragen binnen.” Halal bankieren betekent dat de financiële dienstverlening voldoet aan de wetten die de koran stelt; volgens de islam is rente een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering.

Onder allochtonen zijn relatief weinig huizenbezitters. Dat is voor een deel te wijten aan het islamitische verbod op rente. Omdat de halal-hypotheken daadwerkelijk te kunnen verstrekken moet de wet aangepast worden. De vergoeding die een huizenkoper voor de halal-hypotheek betaald is anders niet aftrekbaar van de belasting, waardoor veel moslims dan nog steeds geen huis kunnen betalen.

Als de wetswijziging wordt doorgevoerd koopt Bilaa-Riba in opdracht van de klant een huis en verkoopt het met winst door aan de opdrachtgever. Winst maken mag namelijk wel, maar daar moet een inspanning voor geleverd worden. Gewoon achterover leunen en op de rente wachten is uit den boze.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×