Deltaplan voor molens

Een kwart van de 240 molens in Nederland staat in Zuid-Holland. Om het beeld van de klassieke molens in het landschap te behouden heeft de provincie een deltaplan ontwikkeld en gaat zij subsidies voor molens vereenvoudigen. Het grootste deel van de molens wordt door vrijwilligers beheerd. Om het de moleneigenaren makkelijker te maken krijgen zij voor de instandhouding van hun molen een budget voor zes jaar, waarvan jaarlijks een deel wordt uitgekeerd. Zo kunnen ze bij de planning van werkzaamheden over zes jaar rekening houden met het toegekende budget.

Uit inventarisatie blijkt dat er een restauratie achterstand van ongeveer 20 miljoen euro is. De komende zes jaar wil de provincie deze achterstand inlopen en maakt per direct 1,5 miljoen euro extra vrij om de ergste achterstanden in molenonderhoud op te pakken. Zuid-Holland besteedt jaarlijks ruim 1,3 miljoen euro aan onderhoud en restauratie van molens. Aan de rijksoverheid wordt gevraagd 5 miljoen euro bij te dragen.

De provincie organiseert volgend jaar tijdens het jaar van de molen diverse activiteiten, zo wordt geprobeerd om bepaalde verdwenen molentypen, zoals de getijdemolen, weer op te bouwen via een arbeidsintegratieproject. Verder gaat de provincie het Jaar van de Molen vieren door de vrijwillige molenaars in het zonnetje te zetten.

Advertentie

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×