Jeugdactiviteiten tijdens de Leidse Open Monumentendagen

Tijdens de Leidse Monumentendagen op 9 en 10 september is er ook voor kinderen weer van alles te doen. Het jeugdprogramma staat dit jaar in het teken van de Gouden eeuw en het Rembrandtjaar, met spelletjes, jeugdtheater en de Kidsgids, de speciale kindermonumentengids. De jeugdactiviteiten vinden plaats op en rond het Vrouwenkerkhof. Daar is ook het spelletjescircuit, met kippen vangen, bloembollen werpen, kruisboog schieten, samen een Rembrandt schilderen en verkleden in 17e-eeuwse kledij. Bij slecht weer worden deze activiteiten verplaatst naar de koffieruimte van Het Kijkhuis.

Drie speurtochten door de stad
Het Vrouwenkerkhof is ook het startpunt van 3 kindermonumententochten door de stad:
– wandelen met Rembrandt: over pigmenten en Leiden in de tijd van Rembrandt,
– fietsen met Lucas Wever, een eenvoudige saaiwever. Lucas vertelt alles over het Leidse laken, wandluizen, stinkende pies en gekleurde grachten,
– fietsen met de 17e-eeuwse stadsarchitect Arent van ’s Gravensande langs de panden die hij ontwierp, met onderweg fossielen zoeken in de stoepen van het Rapenburg.

De routes en allerlei leuke wetenswaardigheden over de monumenten en de Gouden Eeuw staan in de Kidsgids, de Leidse kindermonumentengids.

Het lijk dat nergens op leek
Museum Boerhaave is tijdens de Monumentendagen gratis toegankelijk en er is van alles te doen rond  het Anatomisch Theater. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen er (onder begeleiding van een volwassene) een eigen Anatomisch Theater knutselen. Theatergroep Fez speelt de spannende jeugdvoorstelling Het lijk dat nergens op leek. Chirurgijn Cornelis Stalpert van der Wiel zal in het Anatomisch theater het toegestroomde publiek wel eens even laten zien hoe het menselijke lichaam er uit ziet. Maar al snel blijkt dat er met dit lijk iets helemaal mis is. De voorstelling wordt zaterdag- en zondagmiddag om 13, 14 en 15 uur gespeeld, duurt ongeveer een half uur en is geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Gratis kaartjes zijn verkrijgbaar bij de stand op het Vrouwenkerkhof.

Kinderrondleidingen
Leerlingen van groep 7 van de Stevenshofschool geven zaterdagmiddag rondleidingen door De Bakkerij, waar in de17e eeuw door de kerken brood werd gebakken in de Armenbakkerij. In het Stadhuis is er weer de kindertrouwroute, daar kan je kennis maken met alles wat er bij een huwelijk komt kijken. Dus dit is je kans, neem je vriendje of vriendinnetje mee en trouw in de grote Trouwzaal bij een echte ambtenaar.

Kidsgids
De Kidsgids wordt voor de Monumentendagen verspreid onder de groepen 7 en 8 van de Leidse basisscholen. Tijdens de Monumentendagen is de Kidskids te verkrijgen in het Stadhuis, bij de jeugdactiviteiten op het Vrouwenkerkhof en in de panden die in de Kidsgids vermeld staan. Alle informatie staat ook op de site www.leiden.nl/openmonumentendagen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×