Veenfabriek komt met voorstellingen in Diaconessenhuis

Onlangs is de VeenFabriek begonnen met het onderzoek voor de muziektheaterproductie Zieke Zielen, die op woensdag 6 december in première gaat in het Diaconessenhuis Leiden. Met deze voorstelling wil de VeenFabriek een brug slaan tussen de wereld van het ziekenhuis en de buitenwereld. Op vier woensdagavonden in september worden in Scheltema de eerste VeenProeven rondom Zieke Zielen georganiseerd: avonden waarop het publiek naast een maaltijd, ook muziek, tekst en beeldmateriaal krijgt voorgeschoteld rondom een thema uit het project. Elke avond wordt een deskundige of betrokkene uit de medische wereld uitgenodigd en geïnterviewd. De gesprekken worden omlijst met ervaringen van regisseurs, muzikanten, acteurs en kunstenaars die gedurende drie maanden meelopen in de dagelijkse routine van het Diaconessenhuis. Ze voeren gesprekken met patiënten en nemen interviews af met artsen en verplegend personeel. Ze verdiepen zich in de medische wetenschap en onderzoeken bestaande ideeën, taboes, angsten en humor rond het zieke lichaam.

Programma VeenProef #1

wo 6 sep publicist, columnist en internetdeskundige Karin Spaink
Karin Spaink schrijft over politiek, technologie, privacy, media, sex en gezondheid, en vooral over de terreinen waarop deze onderwerpen samenkomen of botsen. Sinds 1986 heeft Karin Spaink multiple sclerose en in april van dit jaar werd een agressieve vorm van borstkanker bij haar ontdekt. In boeken, columns en op haar website schrijft zij openhartig en strijdbaar over haar persoonlijke ervaringen en over de berichtgeving en beeldvorming rond ziekte en de zieke mens.

wo 13 sep hypochondrie en angststoornissen
Nog onder voorbehoud is deze avond iemand te gast die vertelt over hypochondrie (ziektevrees).

wo 20 sep communicatiewetenschapper dr. Martine Bouman
Martine Bouman, oprichter van het bedrijf Bouman E&E Development, schreef een proefschrift (The Turtle & the Peacock, 1999) over de mogelijkheden om (gezondheids-) voorlichting te geven via amusementsprogramma’s (Entertainment-Education strategie). Voor de Nederlandse Hartstichting was zij onder andere betrokken bij het opzetten van een samenwerking met de populaire ziekenhuisserie Medisch Centrum West.

wo 27 sep ethica en theologe Annika den Dikken
Annika den Dikken werkt bij het Ethiek Instituut en de faculteit der Godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schreef zij de publicatie Het maakbare lichaam (2005), over de morele grenzen aan het vormgeven van het lichaam via medische technieken.

VeenProef #1 (met maaltijd)
september wo 6, wo 13, wo 20 en wo 27
aanvang 19.00 uur
locatie Scheltema (Marktsteeg 1 in Leiden)
kaarten € 20,00 inclusief maaltijd – CJP / studentenkaart € 12,50

VeenProef #2
Tijdens de tweede reeks VeenProeven in november in het Diaconessenhuis Leiden vormen de bevindingen uit de onderzoeksfase de basis voor een serie muziektheatrale avonden die publiek en patiënten samen beleven: performances, concerten, installaties, ontmoetingen en korte films.
november do 2 t/m zo 5 en do 9 t/m zo 12

Zieke Zielen
Multidisciplinaire voorstelling in het Diaconessenhuis Leiden, waarin de grenzen tussen zieke en gezonde mensen, artsen en medewerkers, makers en toeschouwers nauwelijks waarneembaar zijn.
december vr 1 t/m zo 3 (try outs) – wo 6 (première) t/m zo 10 – wo 13 t/m zo 17 – wo 20 t/m zo 24 – di 26 t/m do 28

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×