Vanaf 1 oktober bromfietsrijbewijs

Het bromfietscertificaat dat door het CBR wordt uitgegeven wordt vanaf 1 oktober vervangen door het bromfietsrijbewijs. Mensen die geslaagd zijn voor dit rijbewijs kunnen deze afhalen bij de gemeente. In het nieuwe rijbewijs is een categorie AM opgenomen, de bevoegdheid om bromfiets te rijden. Bromfietsers die op dit moment in het bezit zijn van een bromfietscertificaat kunnen deze blijven gebruiken, het blijft geldig tot 1 oktober 2009. Personen die na die datum bromfiets willen blijven rijden en geen ander rijbewijs bezitten moeten het certificaat voor 1 oktober 2009 omwisselen voor een rijbewijs met de nieuwe categorie AM.

Personen die na 1 oktober van dit jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor motor of auto, hebben automatisch de bevoegdheid om op een brommer te rijden. De exameneisen voor theorie blijven voor het rijbewijs AM voorlopig gelijk aan die voor het bromfietscertificaat. Ook zijn er nog geen (medische) geschiktheideisen. Waarschijnlijk verandert dit eind 2007 met de invoering van een praktijkexamen voor de bromfiets.

De omschakeling naar het nieuwe rijbewijsdocument is een hele operatie. Op vrijdag 29 september worden in alle gemeenten, bij het CBR en bij de RDW de systemen ‘omgezet’ en getest, zodat op maandagochtend 2 oktober a.s. opstartproblemen kunnen worden voorkomen. Daarom kunnen er op vrijdag 29 september a.s. in het hele land bij gemeenten geen rijbewijzen worden afgegeven. Wel wordt door de RDW op een drietal locaties (Zoetermeer, Europaweg 205, Den Bosch en Veendam) een noodvoorziening ingericht om voor schrijnende gevallen alsnog een rijbewijs te kunnen afgeven.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×