'Available Jelly' opent seizoen Jazzpodium Hot House

Jazzpodium Hot House start zijn 38e jazzjaar met de zes spelers van de band ‘Available Jelly‘, die alweer ruim 20 jaar bestaat. Zaterdag 16 september speelt ‘Available Jelly‘ om 21.30 uur in de Tuinzaal van de Burcht.

Deze onverwoestbare – sinds elf jaar in deze samenstelling – Amsterdamse all-star groep speelt intens pakkende composities en improviseert zonder academische poespas. New Orleans jazz en Ellington zijn te horen naast populaire muziek van bijvoorbeeld Cole Porter, Irving Berlin en de Beach Boys. De muzikanten zijn allen goede bekenden in Leiden, maar het is lang geleden dat ze hier in déze formatie te horen waren. Het zijn Eric Boeren (cornet), Wolter Wierbos (trombone), Michael Moore en Tobias Delius (rieten), Ernst Glerum bas en Michael Vatcher (drums).

De wortels van de groep liggen overzee. Ze begon midden jaren 70 in Amerika, waarin Michael Moore ging meespelen met zijn broer Gregg. Nu is Available Jelly allang een vooral Nederlandse onderneming en woont Michael hier ook al vele jaren. De theatrale en eclectische muziekkeuze uit de begintijd is gebleven; wel veranderd is de veel grotere nadruk op improvisatie met ruimte voor persoonlijke interpretatie en avontuur. Hun band met de Afro-Amerikaanse muziek bleef al die tijd intact.

De nieuwe cd Bilbao Song (juni 2006) kreeg lovende recensies in binnen- en buitenland. Met muziek uit alle windstreken – vooral Siam, Indonesië en Madagascar – die ze in hun eigen originele vat gieten. En daarnaast composities uit Amsterdamse sferen. Een recensent van het Amerikaanse blad Jazz Times roemt de spelers stuk voor stuk en noemt het een prachtig, poëtisch werk. Koen Schouten schrijft in de Volkskrant: ‘Wie dacht niet van improvisatiemuziek te houden, denkt daar na een concert van Available Jelly vast anders over’.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×