Vrijdagmiddag werden de plannen voor komende zonag gepresenteerd door de leden van het Comite Autovrije Zondag. V.l.n.r. wethouder John Steegh, Conny Broeyer (raadslid PvdA), Martijn de Koning Gans (Milieudefensie), Jacques de Coo (oud-raadslid LWG/De Groenen), Eline Molijn en Piet Schuur (Fietsersbond), Magda Smit (Astmafonds), Anneke de Swart (Gehandicapten Platform Leiden). Foto: Chris de Waard.

Centrum van Leiden zondag autovrij

Aanstaande zondag, 17 september, maakt Leiden voor het eerst sinds de oliecrisis in de jaren 70 weer eens echt werk van de autovrije zondag. Vanaf 12.00 uur gaat het centrum op slot voor gemotoriseerd verkeer. Alleen een antal buslijnen (Breestraat) en het alarmverkeer mag de motor starten. Ook stuurde de gemeente een brief aan de Leidse horeca om die dag ook zoveel mogelijk rookvrij te maken. Zo’n 25 horeca-ondernemers in het centrum reageerden positief en doen zondag ook de sigaret, sigaar en pijp in de ban. De autovrije Leidse zondag komt er door een breed ondersteunde motie die de partij LWG/De Groenen er over indiende. Alleen de VVD was destijds tegen.

De autovrije dag wordt gehouden in het kader van de europese Week van de Vooruitgang. Volgens woordvoerder Martijn de Koning Gans van Milieudefensie doet dit jaar zo’n 70% van alle gemeenten mee; een record. Hij wijst op het belang van het terugdringen van onder meer het fijnstof dat voor een flink deel wordt veroorzaakt door het autoverkeer. Jaarlijks overlijden daardoor in Nederland zo’n 18.000 mensen tot tien jaar eerder. Leiden is dit jaar voor Milieudefensie een ‘modelgemeente’. Het afsluiten van de hele binnenstad is voor Nederlandse begrippen vrij uniek.

Voor wethouder John Steegh (GroenLinks, Milieu & Verkeer) is de autovrije dag geen symboolpolitiek. “Het is niet zo dat we alleen één dag de auto laten staan. We gaan werk maken van de luchtkwaliteit in Leiden. Zo komen er maatregelen om het verkeer uit de binnenstad te weren en doorgaand verkeer over bijvoorbeeld de Hooigracht zelfs onmogelijk te maken, worden er groene golven ingevoerd en wordt het gebruik van roetfilters gestimuleerd”. Steegh had ook nog een nieuwtje te melden. Hij wil alle chauffeurs van het gementeelijke wagenpark, naar Amsterdams voorbeeld, aan een cursus van ‘Het Nieuwe Rijden’ laten deelnemen.

Magda Smit, voorzitter van de regioraad Leiden van het Astmafonds is ook in haar nopjes met de actieve deelname van Leiden aan de autovrije zondag. “Tien procent van de Nederlanders heeft astma, dat zijn 1,6 miljoen mensen. Voor al die mensen met luchtwegproblemen is de luchtkwaliteit dus erg belangrijk.” Ook hoopt Smit dat er snel wetgeving komt voor een rookvrije horeca. “61% Van de Nederlanders is daar voor”.

Anneke de Swart van het Platform Gehandicapten Leiden wijst erop dat toegankelijk meer is dan alleen rolstoelvriendelijk. “Een ruimte moet ook vrij zijn van prikkelende stoffen om toegankelijk te zijn”.

Een overzicht van alle activiteiten en een kaart van het gebied dat wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer staan op //www.leiden.nl/autovrijezondag.

Overzicht rookvrije horeca op zondag 17 september:

Annie’s Verjaardag, Branderij, Bruine Boon, Café de Valk, Café ’t Keizertje, City Hall, Dende, Eazie Salad Wok Smoothies, Einstein, El Gaucho, Grote Beer, Hap Yam, Jantje van Leyden, Koetshuis de Burcht, La Gare, Maoz Vegetarian, Odessa Pastamania, Oudt Leiden, Poort van Leiden, Rhodos, Ristorante Venezia, Scarlatti, Voorafentoe, Viva Italia, Waterlijn

Advertentie

Leiden autovrij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×