Na een grondige restauratie door Peter Willemse is het schilderij op 3 oktober voor het eerst te bewonderen.

Laatste aanwinst ‘Leidens Ontzet’ in de Lakenhal

In verband met de viering van Leidens Ontzet is van 3 tot 15 oktober een kleine presentie ingericht in de hal van Stedelijk Museum De Lakenhal. Het schilderij ‘Willem van Oranje en burgemeester Van der Werf, de dag na het ontzet van Leiden’ van de Delftse schilder P.A. Haaxman (1814-1887), was sinds de oprichting van de school in het bezit van het Bonaventura College en werd onlangs aan het museum geschonken. Het is vanaf 3 oktober te zien samen met ‘De aankomst der Geuzen met Boisot op de Vliet’ van Johan Bernhard Wittkamp.

Piet Alardus Haaxman was een leerling van C. Kruseman en schilderde en tekende portretten, genrestukken en historische taferelen. Op het schilderij ‘Willem van Oranje en burgemeester Van der Werf, de dag na het ontzet van Leiden’ beeldde hij Willem van Oranje af, die op 4 oktober naar Leiden kwam om de burgerij te danken voor hun standvastigheid en moedig gedrag. Volgens een opschrift achterop het schilderij is ook Cornelis Joppensz erbij, de jongen die op 3 oktober de hutspot in de Lammenschans vond.

Het historiestuk is grondig gerestaureerd en wordt op 3 oktober voor het eerst aan een breed publiek getoond.

Dinsdag 3 oktober is Stedelijk Museum De Lakenhal geopend van 10.00 tot 12.00 uur en gratis toegankelijk. Over de historische afdeling, met de beroemde hutspot-pot en het schilderij ‘Burgemeester Van der Werf biedt zijn degen aan het volk’ worden gratis rondleidingen gegeven.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×