Leids bedrijf gaat concurrentie aan met NFI

Als eerste commerciele laboratorium van Nederland voert het Leidse bedrijf BaseClear DNA-verwantschapstesten uit die voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als die van bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut. Vanaf vandaag mogen de testen van BaseClear het ISO 17025 certificaat voeren. Een DNA-verwantschapstest is bijvoorbeeld onlangs gebruikt bij het onomstotelijk vaststellen van de identiteit van Natascha Kampusch, het Oostenrijkse meisje dat zich acht jaar na haar ontvoering plotseling meldde bij de politie. Behalve bij de bestrijding van misdaden en diverse juridische procedures wordt de test ook veel gebruikt om bij calamiteiten zoals vliegtuigongelukken de identiteit van vaak sterk verminkte slachtoffers vast te stellen.

Met de uitkomst van de test zijn altijd grote emotionele en persoonlijke belangen gemoeid. Zowel de manier waarop de test is uitgevoerd, als de uitslagen moeten daarom absoluut betrouwbaar zijn. Door te voldoen aan de zeer strenge eisen van ISO 17025 waarborgen de Europese forensische instituten, en nu ook BaseClear, dit kwaliteitsniveau.

Een diagnostische test mag het ISO 17025 certificaat alleen dragen als de test, alle procedures rond de test en alle andere bedrijfsprocessen van de uitvoerende organisatie – van het aannemen en inwerken van nieuw personeel tot het archiveren van rapporten – voldoen aan zeer strenge richtlijnen. De naleving van deze regels wordt zeer regelmatig en op verschillende manieren door interne en externe deskundigen gecontroleerd. Ook in de testen zelf is een groot aantal controles ingebouwd om de grootst mogelijke zekerheid over de uitslag te kunnen geven.

BaseClear is in 1993 opgericht. Als eerste onderneming in Nederland richtte het bedrijf zich volledig op het analyseren van DNA. Inmiddels biedt het een breed pakket aan DNA recombinant diensten en producten aan. Bij het bedrijf werken ruim 24 medewerkers in een state of the art laboratorium. Het bedrijf is gevestigd in het BioSciencePark te Leiden. Tot de opdrachtgevers behoren onder andere universiteiten, onderzoeksinstituten, zaadveredelaars, biotechnologiebedrijven en diverse multinationals.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×