Leidse asielzoekers wachten nog steeds op besluit

Nog zeker tien asielzoekers uit het zogenaamde ‘Leidse dossier’ wachten nog op een beslissing over hun aanvraag om een verblijfsvergunning. Minister Verdonk had eerder bij herhaling verzekerd dat voor 1 oktober alle 26.000 dossiers zouden zijn afgehandeld. Volgens het Ministerie van Justitie is dat ook vrijwel gelukt. Volgens het ministerie zijn op 239 asieldossiers na alle aanvragen verwerkt. Het Leidse PvdA-gemeenteraadslid Hilde Jansen die zich al jaren inzet voor de Leidse asielzoekers laat desgevraagd weten dat er zeker nog mensen wachten op de uitslag van laatste hoorzittingen. “Dus 1 oktober voor iedereen is zeker niet gehaald. Er zijn zeker nog 10 dossiers en nog een aantal van hen wachten nog steeds in een procedure.”

Een aantal mensen heeft volgens Jansen inderdaad te horen gekregen dat zij uitgeprocedeerd zijn en nog een aantal heeft na 15 jaar wachten alsnog een verblijfsvergunning gekregen. “Schande,” vindt Jansen. “Op dit moment ben ik samen met Vluchtelingenwerk aan het inventariseren hoe de stand van zaken in Leiden precies is. Dit in verband met mijn voorstel voor het Leids Paspoort. Mensen hebben dus ook geen verblijfspasje meer, wonen wel al jaren in Leiden, maar kunnen zich niet meer legitimeren.” Volgende week verwacht Jansen duidelijkheid te hebben over de Leidse stand van zaken.

Ook uit andere steden komen geluiden dat lang niet alle dossiers zijn afgehandeld. Zo wachten er volgens het Utrechtse gemeenteraadslid Bouchra Dibi (PvdA) alleen al in die plaats ongeveer driehonderd asielzoekers nog steeds op een uitspraak.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×