Sociaal pension bestaat tien jaar

Afgelopen donderdagmiddag werd het heuglijke feit gevierd dat het sociaal pension aan de Haagweg tien jaar bestaat. Oud-burgemeester Cees Goekoop was door oud-gemeenteraadslid Rianne Peeters uitgenodigd om de actie van de Stichting Vrienden van De Binnenvest met een toespraak kracht bij te zetten. Met een zwierig gebaar haalde Goekoop een biljet van vijftig euro uit zijn portemonnaie en overhandigde dit als eerste vriend aan de stichting. Met de steun van de Vrienden van De Binnenvest hoopt de stichting wat extra’s te kunnen doen voor haar clientèle. Door het oplaten van tientallen ballonnen werd het feestelijke karakter van het tienjarig bestaan van het sociaal pension nog eens onderstreept. De vinder van de ballon die het verst komt en waarvan het geplastificeerde kaartje wordt geretourneerd naar Leiden kan een leuke prijs tegemoet zien.

In het Sociaal Pension aan de Haagweg kunnen mensen die het alleen niet meer redden beschermd wonen. Wie altijd al eens heeft willen weten wat er gebeurt achter de muren van het Sociaal Pension kon op donderdag 15.00 en 18.00 uur terecht op Haagweg 156 in Leiden. Het Sociaal Pension is de afgelopen maanden flink opgeknapt en aangepast aan de eisen van deze tijd. Dankzij een bijdrage van het fonds 1818 kon het pand worden gemoderniseerd. Medewerkers en bewoners stonden klaar om bezoekers rond te leiden en te vertellen over het werken en wonen in het Sociaal Pension. Zo kon een kijkje genomen worden in de gezellige huiskamer en waren op de eerste verdieping enkele bewonerskamers te bezichtigen. Wim van ’t Veer van de Stichting De Binnenvest hield een toespraak en de al weer vierde directeur in tien jaar,Thijs van der Horst, memoreerde ook nog eens de uitbundige geschiedenis van het sociaal pension. In de partytent werd vervolgens getoost op de succesvol gereed gekomen verbouwing, het tienjarig bestaan, de toekomst van het sociaal pension en de oprichting van de stichting Vrienden van de Binnenvest.

Momenteel wonen er 25 bewoners in het sociaal pension, terwijl er plaats is voor 27 bewoners. De bezettingsgraad is dus hoog te noemen. Tijdens de verbouwing hebben de bewoners een week gelogeerd in het Zeeuwse Haamstede en ook in het kader van het tienjarig bestaan staat de bewoners een dagje uit te wachten. Alle oud-werknemers van het sociaal pension waren uitgenodigd het tienjarig bestaan met hun aanwezigheid te ondersteunen. Helaas kon oud-wethouder Hennie Koek, onder wier verantwoordelijkheid het sociaal pension tien jaar geleden tot stand kon komen, niet aanwezig zijn.

Soms redden mensen het niet in hun eentje. Ze raken verslaafd, hebben psychische problemen of kunnen niet met geld omgaan. Het Sociaal Pension is dan een plek waar ze beschermd kunnen wonen. In tien jaar tijd is er veel veranderd. Ging het er vroeger vooral om cliënten een dak boven hun hoofd te bieden, nu ligt de focus op het begeleiden van cliënten naar een meer zelfstandige woonvorm en waar mogelijk naar werk. De opvang bij de Binnenvest wordt betaald uit overheidsgelden, zoals gemeentesubsidie en de AWBZ. Ook de cliënten betalen een eigen bijdrage. Maar soms is extra geld of ondersteuning nodig om speciale projecten mogelijk te maken. Daarvoor is de stichting ‘Vrienden van de Binnenvest’ opgericht.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×