Geslaagd symposium Telefonische Hulpdienst

De Telefonische Hulpdienst voor de regio Leiden viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum en vierde dat vrijdagmiddag onder andere door een gratis symposium in congrescentrum de Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Oud-vrijwilliger bij de THD, Boris Dittrich van D66 zou het symposium openen door enkele anekdotes te vertellen uit zijn Leidse tijd bij de THD, maar moest op het laatste moment door ziekte helaas verstek laten gaan. Ondanks dit feit kan directeur Rob Pons toch terugkijken op een geslaagd symposium. Er waren 82 deelnemers, waaronder een groot aantal burgemeesters en wethouders uit de gemeenten waar de THD Zuid Holland Noord actief is. Om de anonimiteit van zowel de bellers als de vrijwilligers te kunnen garanderen opereert de THD vanuit een geheime locatie in de binnenstad van Leiden.

Van de vrijwilligers die de Telefonische Hulpdienst bemensen worden specifieke kwaliteiten verlangd. Kan je dat als organisatie die streeft naar een hoge graad van dienstverlening en kwaliteit nog steeds wel verwachten? Met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning lijkt de vraag naar vrijwilligerswerk alleen maar groter te worden. Hoe kun je door uit te gaan van de mogelijkheden en beperkingen van al je vrijwilligers dat kwaliteitsniveau blijven garanderen en waar mogelijk zelfs nog verhogen? Die vraag stond centraal op het enthousiast en informeel verlopen symposium. Wat kunnen de gemeenten bijvoorbeeld doen om de kwaliteit van de vrijwilligers op het gewenste niveau te brengen?

Volgens directeur Rob Pons boden de uitkomsten van het symposium voldoende uitgangspunten om het kwaliteitsniveau nog verder op te krikken zonder daarbij voorbij te gaan aan de vrijwilliger die bij alle veranderingen toch centraal moet blijven staan. Pons: ”We hebben de THD weer op de kaart gezet in de verschillende gemeenten en stevig met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Normaal moeten vertegenwoordigers van gemeenten de resultaten lezen uit onze jaarverslagen, maar nu konden we even uitgebreid laten zien hoe wij werken en wat we bereiken en dat was voor veel partijen uiterst verhelderend.”

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×