Drie ton voor draadloos Leids innovatieproject

De Hogeschool Leiden, Wireless Leiden en een aantal bedrijven en instellingen in de Leidse regio gaan samen nieuwe toepassingen van draadloze communicatie ontwikkelen. De combinatie van het draadloze computernetwerk van Wireless Leiden met geavanceerde plaatsbepaling biedt allerlei mogelijkheden voor het aanbieden van nieuwe, locatiegebonden diensten. Een voorbeeld van zo’n nieuwe toepassing is het gebruik van een mobiele telefoon als stadsgids. Via het draadloze netwerk kunnen toeristen ter plekke in hun eigen taal horen wat de bezienswaardigheden zijn.

Ook in de Keukenhof met behulp van een apparaatje op zakformaat lezen naar welke tulp je staat te kijken gaat tot de mogelijkheden behoren. Welke toepassingen daadwerkelijk zullen worden ontwikkeld, hangt af van de behoefte in de markt. Toerisme, cultuur, detailhandel en de installatiebranche zijn sectoren in de regio die kansrijk lijken voor toegepaste draadloze communicatie.

Het innovatieproject, dat Free Discovery is genoemd, heeft een startsubsidie van 300.000 Euro gekregen van het ministerie van OC&W.

Stichting Wireless Leiden – die bestaat uit allemaal vrijwilligers – heeft sinds 2002 een gratis toegankelijk, regionaal WiFi-netwerk opgebouwd. Dit draadloze netwerk biedt in combinatie met GPS-technologie unieke mogelijkheden voor nieuwe toepassingen. Naast de Hogeschool Leiden en Wireless Leiden zijn op dit moment AniWi B.V., Syntens, de ICT Academie Leiden en het Cetim betrokken bij Free Discovery. Samen willen ze een brug slaan tussen techniek en praktijk en tussen onderwijsinstellingen en bedrijven. Ook het verbeteren van de kwaliteit en dekking van het netwerk van Wireless Leiden is een speerpunt van het project.

Deelnemen aan Free Discovery
Bedrijven en instellingen die belangstelling hebben voor het project Free Discovery en die concreet willen meedenken over nieuwe toepassingen van draadloze communicatie kunnen contact opnemen met regioregisseur Paula van Elburg, telefoon: 071-518 86 51, e-mail:elburg.van.p@hsleiden.nl.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×