Crucell bouwt hypermoderne vaccinfabriek

Biotechnologiebedrijf Crucell bouwt in Leiden aan een hypermoderne vaccinfabriek. Mocht er in de komende jaren een uitbraak van een ziekte plaatsvinden, dan kan Crucell in rap tempo vaccins maken. De nieuwe productiefaciliteit, die op z’n vroegst eind volgend jaar in gebruik wordt genomen, is in Nederland vooralsnog de enige in zijn soort. Omdat Crucell ook in de Verenigde Staten wil leveren moet aan de uitgebreide Amerikaanse wetgeving worden voldaan. Volgens een woordvoerder van het bedrijf betekent dat in totaal zo’n 800 ordners vol regelgeving.

Crucell ontwikkelt onder meer vaccins tegen griep, malaria, ebola en miltvuur. Het jonge biotechnologiebedrijf heeft nog geen vaccins op de markt. Met het zogeheten Valerio-gebouw, vernoemd naar Crucell-oprichter Dinko Valerio, zet het bedrijf een stapje in die richting.

De fabriek krijgt een bioreactor met een capaciteit van 100 liter en twee van 30 liter elk. Hiermee kunnen hoeveelheden vaccins worden gemaakt die op grotere groepen mensen kunnen worden getest. Tot dusverre werkte Crucell met kleinere hoeveelheden en besteedde het de productie vooral uit. Met de nieuwbouw verdubbelt Crucell de huidige productiecapaciteit ruim.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×