De Parels en de Kroon

Op 18 oktober wordt het eerste exemplaar van een uniek boek, geschreven door Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) te Leiden, aangeboden aan de beschermvrouwe van het instituut H.K.H. prinses Máxima. De Parels en de Kroon is de eerste studie van de bijzondere verhouding tussen het huis van Oranje Nassau en de koloniën. In vogelvlucht beschrijft Oostindie de macht en belangen van de Oranjes in de koloniën en laat zien hoe het koningshuis werd ingezet om loyaliteitsgevoel met het moederland te kweken. Oostindie verklaart waarom in Indië slechts kleine minderheden zoals de Indo’s, Molukkers en lokale vorsten zich door de ‘Hollandse’ koning of koningin voelden aangesproken, terwijl onder de Surinaamse en Antilliaanse bevolking wél een band ontstond.

In de West werd aan het koningshuis grote macht en liefde voor de koloniale onderdanen toegedacht. Nog altijd leeft daar de gedachte dat de koningin van haar overzeese onderdanen houdt en dat ze helpt waar ze kan. Ook vele postkoloniale migranten in Nederland koesteren zulke denkbeelden. Maar hoe diep gaat die Oranjeliefde eigenlijk, daar en hier, in verleden en heden? Om die vragen draait het in De parels en de kroon.

Oostindie laat koninklijke bezoeken de revue passeren, Oranjefeesten, de persoonlijke bemoeienis en voorkeuren van de vorsten en nog veel meer – rijk geïllustreerd met schitterende, niet eerder getoonde historische foto’s.‘s Ochtends wordt het eerste exemplaar in een besloten bijeenkomst aangeboden aan H.K.H. prinses Máxima. ’s Middags vindt de publiekspresentatie plaats op het KITLV te Leiden. Het programma bestaat uit korte inleidingen door prof.dr. Cees Fasseur, Anil Ramdas en de auteur. Aansluitend wordt er een drankje geschonken en is het boek te koop, voor KITLV-leden met de gebruikelijke korting van 25 procent. Gezien de beperkte ruimte is vooraanmelding noodzakelijk. U kunt zich tot uiterlijk 10 oktober aanmelden bij het secretariaat van het KITLV Het adres van het KITLV is Reuvensplaats 2, 2311 BE Leiden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×