ETEN - tradities, taboes en delicatessen

“Eet alles met twee poten behalve een ladder, alles met vier poten behalve een tafel en alles wat vliegt behalve een vlieger”, luidt een oude Chinese wijsheid. En dit krijgen bezoekers van de tentoonstelling “ETEN – tradities, taboes en delicatessen’ in Museum Volkenkunde, bevestigd. Voorwerpen uit de hele wereld verbeelden verschillende culturen, kooktradities en hun achtergronden. De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende thema’s, zoals: “vreemde vruchten, keukengerei en kooktechniek”, waarbij een scala aan keukengereedschappen en ingrediënten uit alle hoeken van de wereld wordt getoond en “Een etentje met gespreksstof”, waarbij een intiem diner van twee wordt gefilmd en na afloop in de ruimte wordt geprojecteerd.

Aan de wand van het tweepersoonsrestaurant hangt een selectie foto’s uit de serie ‘Bored Couples’ van de Engelse fotograaf Martin Parr. “Een maaltijd van schoonheid” laat zien hoe in Japan de picknick tot een kunst is verheven, met prachtige lunchdozen gemaakt van verfijnd lakwerk. Met hun nieuwste project ‘Hungry Planet’ laten de Amerikaanse fotograaf Peter Menzel en zijn partner Faith d’Aluisio zien wat dertig gezinnen wereldwijd in een week aan eten in huis halen. De meeste mensen zijn zich niet bewust van het feit dat het zo veel is. Daar tegenover staat een andere groep, die met hun schamele boodschappen laten zien hoe slecht het in de wereld verdeeld is.

Tijdens de tentoonstelling zijn er diverse activiteiten rondom de tentoonstelling. Bijzonder zijn de verschillende kookdemonstraties. Zoals de Marokkaanse theedemonstratie, de “back to basic” proeverij en demonstratie koken met chocola en insecten.

Tijdens de herfstvakantie is er een speciaal programma met activiteiten rondom “eten voor kinderen”. Zij kunnen culinaire wereldreis maken op en een vliegend tapijt en aanschuiven aan tafel in allerlei verschillende landen. Ook zijn er verschillende interactieve spellen, die met eten te maken hebben.

Bezoekers kunnen culinaire aankopen doen in de bazaar. Het is een winkel waar zelfs ervaren culi’s en foodies zich zullen verbazen. Wonderlijke kruidenmengsels, onbekend kookgerei, insectenlolly’s of knapperige sprinkhanen; het is hier allemaal te koop.

Tentoonstelling in Museum Volkenkunde, 15 oktober 2006 tm 26 augustus 2007 Steenstraat 1, postbus 212, 2300 AE Leiden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×