Van Sterkenburg krijgt hoge onderscheiding

2

Prof.dr. P.G.J. van Sterkenburg heeft vandaag de Gouden Lis met oorkonde uitgereikt gekregen door de commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen. De heer Van Sterkenburg krijgt deze Zuid-Hollandse onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor de 3 October Vereeniging in Leiden en de uitstraling daarvan naar de provincie Zuid-Holland. De uitreiking vond plaats in het stadhuis van Leiden. Piet van Sterkenburg is, behalve bekend taalkundige en publicist, van 1993-2006 voorzitter van de 3 October Vereeniging Leiden geweest. Het 3 Octoberfeest is het grootste stadsfeest met een historische achtergrond in Nederland. Onder leiding van Van Sterkenburg is de vereniging niet alleen veel groter geworden (thans ca. 11.000 leden), maar ook professioneler.

Door sponsoring, het introduceren van de 3 Octoberlezing en de instelling van een scholenprijsvraag voor de Leidse regio. De Gouden Lis is de hoogste provinciale onderscheiding van Zuid-Holland. Ingesteld in 1952 door Provinciale Staten en bedoeld voor personen die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de provincie.

Delen

2 reacties

  1. dan hebben ze hem zeker met 3 oktober niet gezien zat in een keots met de fles wijn aan de mond en al een flinke slok op!! datmoet dan presentatief voorkomen!!

  2. Wybo Mentink op

    Hulde voor de gelauwerde en geleerde heer van Sterkenburg (s.s.t.t.), tevens begenadigd woordkunstenaar, alsmede ongeevenaard netwerker en niet te vergeten onderbezoldigd citymarketeer van en voor onze florerende sleutelstad. Graag maak ik van deze uitgelezen mogelijkheid gebruik om u eens geheel onverplichtend een simpel en uitvoerbaar ideetje voor te leggen. Of het iets is, is niet aan mij ter beoordeling als doorsneesterveling.

    We hebben in Leiden lokale sterren en helden als Aad, Lab en Chris. Wie kent ze niet? Hun talenten kwantificeren is minstens zo moeilijk als hun verdiensten berekenen. Zonder iets af te doen aan deze grootheden zou ik het zeer leuk vinden als er een bloemlezing verschijnt met in Leiden geboren personen, die misschien hier nog wel opgevoed en geschoold zijn, maar later om zonder opgaaf van (on)duidelijke redenen onze stad verlaten hebben. Of deze mensen nu bekende buitenlanders geworden zijn of niet, een dergelijke bundel zou mij als eeuwige Leidenaar vele uren genoeglijk leesplezier bieden en opleveren.

    Het werk hoeft natuurlijk niet zo dik en omvangrijk te worden als die van een Komrij, dat zou onmenselijk zijn en worden. Een paar netwerkers kunnen aan het werk gezet worden om een longlist te produceren. Een onverbiddelijke doch gewetensvolle commissie zorgt vervolgens voor een definitieve shortlist. En de moderne techniek staat inmiddels voor niks, dus tijd- en energievretende vliegreizen lijken mij niet meer nodig. Mij staat een soort feestbundel voor ogen, gevuld met bijdragen van uitgevlogen (ex)Leidenaren in den vreemde Ze mogen dan zelf hun vorm en stijl kiezen, om de feestvreugde en zeggingskracht niet onnodig te bederven.

    In het uiterst waarschijnlijke geval dat u dit idee niet kunt combineren met uw drukke dagelijkse bezigheden, dan wil ik u gelijk nog even vragen en voorstellen om dit idee door te geven aan een goede kennis, die begrijpelijkerwijs minder om handen heeft, maar wel veel zin heeft om Leiden te verrijken met dit initiatief.

Over de auteur

Je bent nu offline