Joop Wijn reikt Nederland-Japanprijs uit in Leiden

Deze week heeft minister van Economische Zaken, mr.drs. J.G. Wijn in Het Arsenaal de Nederland-Japanprijs 2006 uitgereikt. Na het jaar 2000, waarin de 400-jarige betrekkingen gevierd werden, is de Stichting Isaac Alfred Ailion Foundation, die verbonden is met de Universiteit Leiden, belast met de toekenning van de prijs.

De prijs van 25.000 euro wordt dit jaar gedeeld door mr. J.J.N. Rost Onnes, voormalig honorair consul in Japan, en het Internationaal Bloembollencentrum (IBC). De prijs is toegekend voor hun grote verdiensten voor de economische betrekkingen tussen Nederland en Japan.

De Nederland-Japanprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt toegekend aan Nederlandse en Japanse personen of instellingen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de culturele, wetenschappelijke of economische betrekkingen tussen Nederland en Japan. De Stichting 400 jaar Nederland-Japan heeft de prijs ingesteld. Gedurende dertig jaar fungeerde mr. Jaap Rost Onnes als een scharnierpunt tussen Nederland en Japan. Hij bracht ondernemers van beide landen met elkaar in contact. Toen Rost Onnes in 1973 begon als honorair consul, waren er een handvol Japanse bedrijven in Nederland, maar bij zijn afscheid in 2003 waren er bijna vierhonderd met een Nederlandse vestiging, waaronder een groot aantal Europese hoofdkantoren.

Het IBC is een koepelorganisatie die opkomt voor de belangen van de hele bloembollensector. Hierdoor wordt niet alleen de naamsbekendheid van de sector verhoogd, maar ook het imago van Nederland in Japan positief beïnvloed. Gedurende een periode van ruim 200 jaar tot halverwege de negentiende eeuw, waren de Nederlanders de enige westerlingen die toegang tot Japan hadden. Op het eilandje Deshima bij Nagasaki was een handelspost gevestigd. Jaarlijks werd een zogenoemde hofreis ondernomen naar de shogun in Edo, het huidige Tokio. In 2000 werden vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Japan herdacht. Mr. Henk Westerhof ontvangt namens het IBC de prijs uit handen van minister Wijn.

Het IBC heeft in dat jaar Nijntje-parken in de grote steden langs de route van de hofreis aangelegd om die betrekkingen te symboliseren. Dit is slechts één voorbeeld van de activiteiten die het IBC in Japan ontplooit.

 De leden van de jury waren dit jaar: Prof.dr. D.D. Breimer, rector magnificus en voorzitter van de Universiteit Leiden en voorzitter van de Stichting Isaac Alfred Ailion Foundation; mw.mr. Y.C.M.T. van Rooy, voorzitter van de Universiteit Utrecht en voormalig voorzitter van de Stichting 400 jaar Nederland-Japan en drs. H.J. Brouwer, directeur van De Nederlandsche Bank.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×