Crucell ontwikkelt tuberculose-vaccin

Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell gaat een vaccin voor tuberculose ontwikkelen, dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Crucell gaat daarvoor samenwerken met het Amerikaanse Aeras. Tuberculose, afgekort TBC en in de volksmond tering genoemd was vooral vroeger een zeer gevreesde infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Tegenwoordig zijn er nog steeds ongeveer 1500 TBC-patiënten per jaar in Nederland, bijna de helft hiervan wordt gevonden in de 4 grote steden. Van de circa 10 miljoen tbc-patiënten wereldwijd sterven er jaarlijks twee tot drie miljoen, dit zijn rond de 6000 tuberculose-doden per dag.

De ontwikkeling van het vaccin bevindt zich in fase 1 en wordt getest met medewerking van 24 vrijwilligers. Aeras is een organisatie zonder winstoogmerk en heeft zijn hoofdkantoor in Rockville, Maryland. Ze wordt financieel vooral gesteund door de Bill and Melinda Gates Foundation, de oprichter van Microsoft

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×